Máme pro vás skvělý tip na víkendovou snídani! Nechybí v ní ztracené vejce, křupavá žemle a lahodná omáčka. Určitě už tušíte, že mluvíme o vejcích Benedikt. Tuhle parádní snídani připravíte do 30 minut. Pokud vás děsí příprava ztraceného vejce, věřte, že na tom nic není. A když nevěříte nám, tak uvěříte Zdeňku Pohlreichovi – vejce Benedikt si připravíme podle jeho osvědčeného receptu!
Vejce Benedikt jsou tradiční americkou snídaní, která vznikla ve 2. polovině 19. století v New Yorku. Komu připsat zásluhy za jejich „objevení“? Máme tady 2 verze. Podle jedné z nich vznikla vejce Benedikt v restauraci Delmonico's restaurant.
Častou návštěvnici zdejší restaurace, paní LeGrand Benedictovou, omrzelo stálé menu a chtěla něco nového k obědu. Místní kuchař Charles Ranhofer jí údajně vyšel vstřic a na její přání vytvořil vejce Benedikt.
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Podle druhé verze vděčíme za tuto výbornou snídani Lemuelu Benedictovi, makléři z Wall Street, který hledal „lék“ na ranní kocovinu. Bylo to v roce 1894 a Benedict zavítal do hotelu Waldorf, kde údajně požádal tamního šéfkuchaře Oscara Tschirkyho, aby mu připravil toast s máslem, křupavou slaninou, sázeným vejcem a holandskou omáčkou.
Tschirky byl touto kombinací ohromen a zařadil vejce Benedikt do snídaňových a obědových menu. Když už jsme u šéfkuchaře Tschirkyho, musíme ho zmínit také jako autora známého Waldorfského salátu – dokonalé kombinace celeru, jablek, ořechů a dresinku z majonézy.
Na omáčku:
Zdroje: Encyclopedia Britannica, The Old European Restaurant, Kupi