Omáčky patří mezi klasická jídla české kuchyně. Často je vařívaly hlavně naše babičky, které potřebovaly rychle nasytit všechny členy domácnosti. Omáčky pro ně byly vděčným jídlem a vařily je z toho, co měly zrovna po ruce. Třeba taková česneková nebo povidlová omáčka nesměla na babiččině plotně chybět. A nesmíme zapomenout ani na houbovou. Pojďte si je s námi uvařit!
Omáčky milovaly už naše babičky
Mohlo by se zdát, že nejrůznější omáčky vznikly na českém venkově. Ale není tomu tak. K omáčkám už v 19. století patřilo maso, a to se vařilo hlavně ve městech – za omáčku tudíž vděčíme měšťanské kuchyni.
Jako první chod před omáčkou se většinou servíroval hovězí vývar. A uvařené hovězí maso z polévky hospodyně běžně podávaly k omáčkám. Právě maso je důvodem, proč máme tolik různých druhů omáček.
Uvařené hovězí má nevýraznou chuť a aby nechutnalo pořád stejně, začaly k němu hospodyně dělat výrazné omáčky – třeba česnekovou, koprovou, povidlovou, rajskou, nebo dokonce hřebíčkovou.
A jaké omáčky si uvaříme dnes my?
Koprová omáčka
Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.
Koprová omáčka
Křenová omáčka
Tahle vynikající, rychlá, křenová omáčka se hodí k uzené krkovici, jazyku nebo pečeni. Čerstvý křen navíc obsahuje spoustu vitamínu C a podporuje trávení.
Křenová omáčka
Česneková omáčka – recept
Ingredience na 4 porce:
- 750 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 2 palice česneku
- sůl
- máslo na zjemnění
Postup:
- Z másla a mouky udělejte světlou jíšku a za stálého míchání ji zalejte studeným mlékem. Vařte asi 15 minut.
- Poté do omáčky přidejte utřený česnek a osolte ji– záleží jen na vaší chuti. Na závěr přidejte kousek másla na zjemnění.
- Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborami. K omáčce se skvěle hodí i vařené hovězí maso.
Ekaterina Bondaretc / Shutterstock.com
Houbová omáčka – recept
Ingredience na 4 porce:
- 1 balení smetany na vaření
- 4 lžíce másla
- 1 větší cibule
- 250 g čerstvých hub
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- kmín
Postup:
- V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte očištěné a osušené houby, nakrájené na plátky, a zprudka je osmahněte. Promíchejte a přidejte půl lžičky drceného kmínu.
- Restujte 10 minut. Poté přilejte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat a podle potřeby zahustěte jíškou z másla a mouky.
- Na závěr ochuťte omáčku pepřem. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Povidlová omáčka – recept
Ingredience na 4 porce:
- 300 g švestkových povidel
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 0,5 litru vody
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 500 g vařeného uzeného masa
- špetka soli
Postup:
- Z másla a mouky si udělejte světlou jíšku, zalijte ji vodou a vmíchejte do ní povidla. Povařte asi 15 minut, dochuťte solí a citronovou kůrou.
- Povidlovou omáčku podávejte s plátky vařeného uzeného masa a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Zdroj: Kupi, Zmlsané dějiny