3 zapomenuté omáčky našich babiček: Chutnají skvěle s hovězím a hotové jsou do 30 minut

Houbová omáčka s karlovarským knedlíkem a uzeným masem, servírovaná na bílém talíři Richard Semik / Shutterstock.com

Omáčky patří mezi klasická jídla české kuchyně. Často je vařívaly hlavně naše babičky, které potřebovaly rychle nasytit všechny členy domácnosti. Omáčky pro ně byly vděčným jídlem a vařily je z toho, co měly zrovna po ruce. Třeba taková česneková nebo povidlová omáčka nesměla na babiččině plotně chybět. A nesmíme zapomenout ani na houbovou. Pojďte si je s námi uvařit!

Přečtěte si také

Nejhorší zlozvyky zákazníků: Jí nezaplacené zboží a stříkají si deodoranty. Supermarkety to radši přehlíží

Omáčky milovaly už naše babičky

Mohlo by se zdát, že nejrůznější omáčky vznikly na českém venkově. Ale není tomu tak. K omáčkám už v 19. století patřilo maso, a to se vařilo hlavně ve městech – za omáčku tudíž vděčíme měšťanské kuchyni.

Jako první chod před omáčkou se většinou servíroval hovězí vývar. A uvařené hovězí maso z polévky hospodyně běžně podávaly k omáčkám. Právě maso je důvodem, proč máme tolik různých druhů omáček.

Uvařené hovězí má nevýraznou chuť a aby nechutnalo pořád stejně, začaly k němu hospodyně dělat výrazné omáčky – třeba česnekovou, koprovou, povidlovou, rajskou, nebo dokonce hřebíčkovou.

A jaké omáčky si uvaříme dnes my?

Koprová omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Koprová omáčka

Koprová omáčka patří mezi české klasiky a rozděluje lidi na dva tábory – na ty, co ji milují, a ty, co ji nesnášejí. Pokud vyzkoušíte verzi s krémovou, tučnou smetanou a poctivým vývarem, určitě si ji zamilujete.

Koprová omáčka
Křenová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Křenová omáčka

Tahle vynikající, rychlá, křenová omáčka se hodí k uzené krkovici, jazyku nebo pečeni. Čerstvý křen navíc obsahuje spoustu vitamínu C a podporuje trávení.

Křenová omáčka

Česneková omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 750 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 palice česneku
  • sůl
  • máslo na zjemnění

Postup:

  1. Z másla a mouky udělejte světlou jíšku a za stálého míchání ji zalejte studeným mlékem. Vařte asi 15 minut.
  2. Poté do omáčky přidejte utřený česnek a osolte ji– záleží jen na vaší chuti. Na závěr přidejte kousek másla na zjemnění.
  3. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo bramborami. K  omáčce se skvěle hodí i vařené hovězí maso.
Několik palic česneku Ekaterina Bondaretc / Shutterstock.com

Houbová omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 1 balení smetany na vaření
  • 4 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 250 g čerstvých hub
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • kmín

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte očištěné a osušené houby, nakrájené na plátky, a zprudka je osmahněte. Promíchejte a přidejte půl lžičky drceného kmínu.
  2. Restujte 10 minut. Poté přilejte smetanu, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat a podle potřeby zahustěte jíškou z másla a mouky.
  3. Na závěr ochuťte omáčku pepřem. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Povidlová omáčka – recept

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g švestkových povidel
  • 30 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,5 litru vody
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 500 g vařeného uzeného masa
  • špetka soli

Postup:

  1. Z másla a mouky si udělejte světlou jíšku, zalijte ji vodou a vmíchejte do ní povidla. Povařte asi 15 minut, dochuťte solí a citronovou kůrou.
  2. Povidlovou omáčku podávejte s plátky vařeného uzeného masa a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Zdroj: Kupi, Zmlsané dějiny