Pizza šneky jsou rychlým a oblíbeným pohoštěním pro každou návštěvu. Listové těsto seženete už v každém supermarketu a příprava je tak fakt hračka. Kdo by odolal křupavému těstu, ve kterém je zabalená šunka a sýr? I děti pizza šneky milují. Výběr šunky a sýru necháme na vás. Tak pojďme na to, ať jste připraveni i na nečekanou návštěvu!
Opět můžeme vysledovat několik verzí původu. První vzdálený předchůdce listového těsta pochází již ze starověku. Řekové a Římané běžně připravovali křupavé pečivo z těsta, které tvořila pouze mouka a olej.
Ve středověké Anglii se ve 14. století začíná objevovat recept na koláč chastletes – byl plněný mletým masem a tvořilo ho křupavé těsto, téměř podobné listovému těstu, jak ho známe dnes.
Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!
Děti milují jídlo, které je barevné a hravé. Připravte jim podle našeho videoreceptu rychlé pizza medvídky, kteří báječně chutnají – a děti vám s jejich přípravou mohou pomáhat.
I když se v Británii recepty na „lístkující“ a křupavá těsta neustále zdokonalovaly, za vynálezce máslového listového těsta je považován francouzský cukrář Glaudo Gelée. Jako cukrářský učeň chtěl v roce 1669 pro svého mistra vytvořit lahodný chléb. Do chlebového těsta zabalil kus másla, několikrát ho převálel a složil. Výsledkem byl nadýchaný a křehký pecen chleba.
Gelée své listové těsto během let neustále zdokonaloval a setkával se v cukrářských kruzích se závistí ostatních kolegů. Nakonec byl kvůli nevraživosti jednoho italského cukráře uvězněn a po svém útěku z vězení se Gelée k pekařství už nevrátil.
Obložený chlebíček se šunkou a vajíčkem jistě patří k jakékoliv slavnostní příležitosti. Tuto českou lahůdku vymyslel pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.
Zdroj: Kupi, Great British Chefs