Některé koktejly jsou dnes již neznámé, ale co ty, které si pamatujeme? Před třiceti nebo čtyřiceti lety to byly opravdové trháky, na něž jsme velmi často chodili do klubů a barů, které jsme měli téměř u domu. Dnes bychom ale některé z nich jen stěží pozřeli, a to především kvůli jejich názvu.
I za socialismu se mládež chodila bavit, lidé navštěvovali hospody a někteří na drinky chodili i ke známým. Koktejly v té době byly opravdovým hitem a kdykoliv se na trhu objevilo něco nového, všichni to museli vyzkoušet. Dnes jsou některé z nich již téměř zapomenuty a mnozí se proto ptají, co se za socíku pilo?
Dali byste si Beton? Nebojte, rozhodně se nejedná o beton používaný ve stavebnictví, z toho nemusíte mít strach. Jde o koktejl, který se vytváří spojením becherovky a toniku. Právě z těchto dvou oblíbených nápojů se zrodil koktejl, jenž se stal hitem osmdesátých let. Říká se o něm, že je českým národním koktejlem. Jeho první varianta vznikla už na světové výstavě Expo 1967 v kanadském Montrealu jako výraz československo-kanadského přátelství.
Bavorákem nemyslíme automobil, ale drink oblíbený především muži. Základem se stal bylinkový fernet, který se spojil s hořkým tonikem. Kyselou chuť nápoji dodal plátek citronu.
Pamatujete si na koktejl, který ještě dnes frčí v některých domácnostech, protože není finančně náročný? Sestává se z coly a červeného vína. Kdo neměl doma colu, často ji nahrazoval kofolou, která v té době byla opravdovým socialistickým hitem. Houba, jiným názvem polejvák, vznikla ve Španělsku jako levný nápoj chudých. Dodnes se ve Španělsku prodává pod názvem calimocho.
Tento drink milovali především mladí lidé. Jedná se o spojení vaječného likéru a griotky. V tomto případě bylo však velmi důležité dodržet přesný postup přípravy, aby tento nápoj vypadal jako skutečný mozek. Vzhledem k tomu, že má griotka specifickou červenou barvu, se tomuto koktejlu velmi často říkalo mozek v krvi.
Semaforem nemyslíme zařízení na korigování dopravy, které vídáme na silnicích. Jedná se o nápoj z vaječného koňaku, do něhož se přidala zelená a griotka. Proto také název semafor, drink totiž disponoval všemi možnými barvami. To především proto, že se nejprve nalila zelená, poté vaječný koňak a následně griotka.
Veganský vaječný likér klame tělem. Neobsahuje totiž ani jedno vajíčko, mohou si jej tedy s klidem dát i vegani nebo lidé s alergií na vejce. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i o něco zdravější než klasická verze.
Další velmi oblíbený socialistický nápoj, zvaný Krvavý záda, se skládá z panáka vodky a griotky. Tyto dvě suroviny se propojily tak, aby byla co nejblíže vodka. S tímto nápojem se však pojil i jeden známý rituál. Před vypitím bylo třeba obrátit tričko naruby.
Bludička, někdy také Magické nebo Tygří oko, je nápoj, který dříve frčel především v těch nejobyčejnějších hospodách. Tento drink byl oblíbený mezi milovníky piva. A jak se připravoval? Naléval se do klasického půllitru, do něhož se pro dokonalý efekt spustil panák zelené. Koktejl se následně doplnil klasickou třetinkou piva, která se postupně upíjela a do níž se nalévala zelená.
Žabí hlen byl míchaný nápoj známý také pod názvy Vejce se špenátem nebo Flusanec. Jedná se sice o velmi kontroverzní pojmenování, které mnoho zájemců může odradit od případné konzumace, ale za socialismu to byl opravdový hit. Skládal se z vaječného likéru, do kterého se postupně po obvodu sklenice nebo do středu nalévala zelená. Pokud by se zvolil opačný postup, vznikl by jiný likér, tzv. Mozek vojenský neboli zelený.
Zdroj: Kupi