Legendární UHO známe všichni ze školní jídelny. Univerzální hnědou omáčku nám dávali snad ke všemu a chutnala pořád stejně. Není divu, že mnozí z nás na ni zanevřeli. Ale dejte jí ještě šanci! Když UHO, tak aspoň z poctivého hovězího vývaru. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu a určitě ji vezmete na milost!
Žádný recept na univerzální hnědou omáčku ve starých kuchařkách nenajdeme. Pokud budeme vycházet ze základních surovin, vývaru a jíšky, nějaké předchůdce UHO přece jen objevíme.
Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1868 uvádí recept na kaprlovou (kaparovou) omáčku. Ta se připravovala z máslové jíšky a hovězí polévky. Jakmile omáčka zhoustla, hospodyně ji dochutily octem a přidaly do ní kapary.
V Nové kuchařce od Františky Hansgirgové z roku 1879 je uvedený recept na hnědou hořčicovou omáčku. Z másla, mouky a cibule se udělala hnědá jíška. K ní se přidaly 2 lžíce hořčice, citronová kůra a pepř. Všechno pak stačilo zalít hovězí polévkou, chvíli povařit a dochutit.
Pepřová omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky k masu a perfektně se hodí ke steakům, vepřové panence, kuřecímu masu nebo třeba k rybě. Je vhodná pro všechny příležitosti a skvělou variantou pro slavnostní obědy nebo večeře.
Hořčičná omáčka podle našeho receptu vám jistě zachutná. Její příprava je navíc jednoduchá a rychlá, nezabere tedy ani mnoho času.
Zdroje: Recepty, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, Nová česká kuchařka Františky Hansgirgové