Legendární UHO: Univerzální hnědá omáčka chutná báječně, když ji uděláte z kvalitních surovin

Hovězí steak, na který se nalévá hnědá omáčka Jukov studio / Shutterstock.com

Legendární UHO známe všichni ze školní jídelny. Univerzální hnědou omáčku nám dávali snad ke všemu a chutnala pořád stejně. Není divu, že mnozí z nás na ni zanevřeli. Ale dejte jí ještě šanci! Když UHO, tak aspoň z poctivého hovězího vývaru. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu a určitě ji vezmete na milost!

Přečtěte si také

Milovaní mazlíčci vám likvidují domácnost? 12 rad, které tomu učiní přítrž

Co na UHO říkají staré české kuchařky?

Žádný recept na univerzální hnědou omáčku ve starých kuchařkách nenajdeme. Pokud budeme vycházet ze základních surovin, vývaru a jíšky, nějaké předchůdce UHO přece jen objevíme.

Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1868 uvádí recept na kaprlovou (kaparovou) omáčku. Ta se připravovala z máslové jíšky a hovězí polévky. Jakmile omáčka zhoustla, hospodyně ji dochutily octem a přidaly do ní kapary.

V Nové kuchařce od Františky Hansgirgové z roku 1879 je uvedený recept na hnědou hořčicovou omáčku. Z másla, mouky a cibule se udělala hnědá jíška. K ní se přidaly 2 lžíce hořčice, citronová kůra a pepř. Všechno pak stačilo zalít hovězí polévkou, chvíli povařit a dochutit.

Pepřová omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pepřová omáčka

Pepřová omáčka patří mezi nejoblíbenější omáčky k masu a perfektně se hodí ke steakům, vepřové panence, kuřecímu masu nebo třeba k rybě. Je vhodná pro všechny příležitosti a skvělou variantou pro slavnostní obědy nebo večeře.

Pepřová omáčka
Hořčičná omáčka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Hořčičná omáčka

Hořčičná omáčka podle našeho receptu vám jistě zachutná. Její příprava je navíc jednoduchá a rychlá, nezabere tedy ani mnoho času.

Hořčičná omáčka

Univerzální hnědá omáčka – recept

Ingredience:

  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
Hnědá omáčka v nálevce, okolo zelenina stockcreations / Shutterstock.com

Postup:

  1. Vývar nechte vychladnout. Mezitím si v kastrolku připravte jíšku. Rozpusťte 2 lžíce másla a přidejte k němu 2 lžíce hladké mouky.
  2. Vařte, dokud jíška neztmavne. Poté za stálého míchání přilévejte studený vývar a přiveďte k varu.
  3. Přidejte rajčatový protlak, osolte, opepřete a vařte na mírném plamenu za občasného míchání asi 30 minut.
  4. Hotovou omáčku podle potřeby dochuťte a můžete ji ještě zjemnit trochou másla.

Zdroje: Recepty, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, Nová česká kuchařka Františky Hansgirgové