Kdo by neznal Coleslaw? Možná vás překvapí, že se nejedná o původní americký recept. Máme ho spojený hlavně s letní grilovačkou, protože je to skvělá příloha k masu. Populární zelný salát s kořenovou zeleninou a se zálivkou z majonézy je oblíbený po celém světe a najdete na něj nejrůznější recepty. My pro vás máme vynikající a rychlý recept na Coleslaw, který jsme sami vyzkoušeli. Tak si ho zkuste připravit třeba k první jarní grilovačce!
Zelné saláty připravovali lidé už ve starověkém Římě. Kromě zelí do něj dávali ocet, vejce a různé druhy koření. Recept na tohoto předchůdce Coleslawu je dokonce zaznamenán i v kuchařce římského gurmána Marca Gavia Apicia a pochází z 1. století.
Přímý předchůdce salátu Coleslaw vznikl v Nizozemí. V Holandsku se připravoval zelný salát s názvem koo sla, do kterého se kromě zelí přidával ještě ocet a rozpuštěné máslo. Holanďané patřili mezi první evropské kolonizátory Ameriky a tak není divu, že si tento recept v 17. století vzali s sebou i do zámoří.
Dnešní název Coleslaw vznikl v Americe v průběhu 19. století. Je odvozen od původního holandského slova koo sla, kdy „kol“ znamená zelí a „sla“ je salát. A kdy se do salátu začala přidávat majonéza? V průběhu 18. století, kdy dochází k objevení lahodné omáčky ze syrových vajíček.
Křupavý Caesar salát je lahůdka z kuřecího masa, salátu a zálivky, ve kterém nesmí chybět ančovičky a dokřupava opečené krutonky.
Sladkokyselý zelný salát s mrkví je křupavý a zdravý. Tento salát z hlávkového zelí si snad každý rád dopřeje jako přílohu nebo oblohu k obědu.
Salát:
Zálivka:
Zdroje: Kupi, Tasting Table, Mashed