Testy odhalily klamání spotřebitelů u quinoy. Výrobci uváděli vyšší obsah vlákniny i bílkovin

Žena drží v dlaních bílou quinou Ground Picture / Shutterstock.com

Quinoa je prastarou (pseudo)obilovinou, do povědomí lidí se ale dostává teprve v posledních letech jako bezlepková a nutričně bohatá superpotravina. A rychle po ní roste poptávka. Pokud ji zařadíme do jídelníčku, výrazně si usnadníme doplňování denního příjmu bílkovin, a hlavně vlákniny, se kterou má česká populace problém. Jak ale nedávno odhalil dTest, mezi výrobky jsou velké rozdíly a u některých producenti dokonce klamavě uvádí výrazně vyšší množství proteinů a vlákniny, než skutečně mají.

Přečtěte si také

Dokonalé butter chicken jako z indické restaurace? Udělejte ho podle Gordona Ramsayho

Jak výživná je quinoa z obchodu?

Balíček této plodiny je již běžně dostupný ve zdravých výživách i supermarketech. Cena červené a bílé quinoy se pohybuje kolem 11 Kč až 28 Kč za 100 g. Na cenu má vliv nejen značka, ale třeba i bio kvalita.

Co se obsahu bílkovin týče, u bílé i červené naměřila mezi 15 vzorky laboratoř dTestu průměrně kolem 13 g / 100 g. Vezmeme-li v potaz, že běžný dospělý člověk s váhou 70 kilo má denně sníst alespoň 58 gramů proteinů, pokryje mu jídlo se sto gramy syrové quinoy zhruba čtvrtinu denního příjmu proteinů.

Podobně je to s vlákninou, které bychom denně měli přijmout pro správnou činnost krevního oběhu, zažívání a vylučování kolem 30 gramů. Testovaná quinoa jí má podle naměřených hodnot průměrně 10,8 g / 100 g u červené varianty a 8 g / 100 g u bílé. Tedy stejné množství jako výše by nám v jednom jídle mohlo splnit i třetinu potřebné denní dávky vlákniny.

Bílá quinoa v dřevěné misce Elena Schweitzer / Shutterstock.com

Odpovídají uváděné hodnoty?

Ne pokaždé je ale s těmito údaji možné počítat. Šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová upozornila na skutečnost, že některé výrobky na trhu mají vlákniny výrazně méně, než je průměr:Nejnižší číslo laboratorní přístroje ukázaly u Green Apotheke Quinoa bílá (5,4 g / 100 g), nejvyšší naměřené hodnoty dosáhla Wolfberry Quinoa červená (12,6 g / 100 g).

Mnohem horší je ale fakt, že mnozí výrobci uvádí vyšší obsah bílkovin a vlákniny, než ve skutečnosti daná quinoa má. Právě spolehlivost uváděných nutričních údajů se ukázala jako klíčová slabina velké části 15 testovaných vzorků.

Quinoa
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa

Quinoa je bezlepková obilovina, která obsahuje velké množství bílkovin. Je vhodná jako příloha, která zasytí, a mohou ji s klidem jíst i osoby alergické na lepek. Velkou výhodou je velmi snadná a rychlá příprava.

Quinoa
Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy je velmi zdravá a zároveň chutná. Příprava je jednoduchá a zabere vám pouze pár minut. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, mohou si ji tedy vychutnat i lidé s intolerancí lepku.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Skoro jednou tak méně vlákniny, než výrobce slibuje

Řada značek avizovala větší porce bílkovin a vlákniny, než kolik skutečně nabídla. Osm výrobků proto za slibovanou/reálně naměřenou bílkovinu získalo jen dostatečné hodnocení, dva produkty v případě vlákniny dokonce nedostatečné. Oba slibovaly vlákninu v množství 14 g / 100 g, ovšem laboratoř u Probio Quinoa bílá a Menu Gold Quinoa bílá naměřila pouhých 9,4 g / 100 g, respektive 8,8 g / 100 g,“ přiblížila Hoffmannová.

  • Tip: Kompletní výsledky testu quinoy (merlíku čilského) jsou uvedeny na webových stránkách dTestu.
Salát s quinoou a čerstvou zeleninou LumenSt / Shutterstock.com

Proč je quinoa populární superpotravinou?

Kromě vyššího obsahu vlákniny, najdeme v quinoe dokonce všech devět esenciálních aminokyselin, které si naše tělo pro produkci bílkovin nedokáže samo vytvářet. Je proto ideální surovinou bezlepkového, vegetariánskéhoveganského jídelníčku, stejně tak fitness stravy vhodné pro budování svalové hmoty nebo redukci váhy. V receptech je skvělá jako náhrada za jiné přílohy, má například 2x více bílkovin než hnědá rýže.

Vedle příznivého nutričního složení a faktu, že je snadná na produkci (a tedy má schopnost krmit velké masy lidí), je ceněná také pro vysoký obsah minerálů (fosforu, manganu, železa, mědi, hořčíku, selenu atd.), antioxidantůvitamínů skupiny B. Díky tomu se podle odborníků z webu Healthline.com hovoří o jejím pozitivním vlivu na nervovou soustavu, na potlačování bolestí při migrénách, na kardiovaskulární systém či snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Zdroje: Kupi, dTest, Healthline