Kulajda je tradiční jihočeská polévka, která se podává nejčastěji se zastřeným vejcem. Nakyslá polévka s koprem, houbami a bramborami je oblíbená po celé republice. Hvězdou se stala i v restauraci Café Imperial Zdeňka Pohlreicha, kde je stálicí na jídelním lístku. U koho jiného se tak inspirovat než u šéfkuchaře, který ji vaří dnes a denně. Pojďte si s námi uvařit tradiční kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha. A hlavně nezapomeňte na to zastřené vejce! My ho taky budeme zkoušet poprvé.
O tom se můžeme tak trochu dohadovat. Objevili jsme 2 verze, které vysvětlují původ slova kulajda. První z nich uvádí, že polévka dostala svůj název podle známé jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové. Protože byla Němka, její jméno se podle šumavského zvyku vyslovovalo jako Kuh Adelajde. Pokud zapojíme fantazii a vypustíme pár slabik, vznikne nám z tohoto jména slůvko kulajda.
Pravděpodobnější je ovšem verze, že název kulajda vznikl z nářečního slova zakudlit nebo zakulat – těmito výrazy se označovaly polévky, které se zahušťovaly moukou. Slůvko kulajda tak patrně odkazuje na to, že jde o hustou polévku.
Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.
Bramboračka ze sušených hub je polévkou, která nádherně voní houbami, skvěle zasytí a její přípravu zvládne úplně každý. Nejlépe chutná, když si ji připravíte ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte i z těch čerstvých.
Zdroj: kuchařka Prostřeno bez servítků od Zdeňka Pohlreicha