Segedínský guláš je jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů. Jeho vynikající chuť zajišťuje kysané zelí a zakysaná smetana. Tato maďarská specialita vznikla náhodou ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což dokazuje, že skvělá jídla často vznikají nečekaně. My si připravíme segedínský guláš podle receptu proslulého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. A je opravdu výtečný!
Nikdo nepochybuje o tom, že guláš pochází z Maďarska. Vznikl tam i „Székelygulyás“, do kterého patří kysané zelí a zakysaná smetana. U nás mu ale říkáme segedínský guláš. Někdo ten název v minulosti trochu popletl. Jak to tedy bylo?
Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.
Guláš Székely vznikl úplnou náhodou v roce 1846 v budapešťské restauraci Komlo Garden. Tam si přišel na pozdní oběd básník a spisovatel Jósef Székely. Jediné jídlo, které mu číšník mohl nabídnout, byl zbytek vepřového guláše a kysaného zelí. Székely si s tím poradil po svém – zelí s gulášem smíchal dohromady a na jeho počest se tomuto jídlu začalo říkat Székelygulyás.
Guláš se záhy dostal také do Vídně a odtud do dalších sousedních zemí. Na Slovensku ale došlo k chybnému převzetí názvu – jméno Székely bylo zaměněno za město Szeged, v češtině Segedín, proslulé sladkou paprikou a uherským salámem. Segedínský guláš tak máme jen u nás a na Slovensku. V Maďarsku by vám pod tímto názvem přinesli gulášovou polévku.
Segedínský guláš, tak jak jej známe, tedy kupodivu není maďarskou, ale spíše slovenskou a českou specialitou. Když už víme, jak se segedínský guláš zrodil, přesuňme se do kuchyně a pojďme si chutný pokrm připravit!
Zdroj: Kupi, World Food Story