Kdo by nemiloval guláš? Toto oblíbené jídlo s maďarskými kořeny se stalo nedílnou součástí naší kuchyně. Důkazem jsou různé gulášové festivaly, kde si můžete vychutnat tuto lahůdku připravenou z různých druhů masa. Klasickým favoritem však zůstává hovězí guláš. Jak se říká, nejlepší guláš je z kližky! Proto jsme pro vás připravili recept na pravý hospodský guláš, kde kližka hraje hlavní roli. Pojďte si ho s námi uvařit!
Za guláš vděčíme maďarským pastevcům, kteří si ho od 9. století brali s sebou na pastviny. Zásobu guláše si vždy připravili doma. Pastevecký guláš tvořilo na kousky nakrájené, pomalu dušené maso s cibulí, ke kterému se přidávala různá dochucovadla. Ale tím to nekončilo. Guláš se vařil tak dlouho, dokud se z něj neodpařily všechny tekutiny.
Pastevci ho potom ještě sušili na slunci a usušený ho balili do ovčích žaludků. Šlo tak doslova o jídlo sbalené na cesty. Když si chtěli dát pastevci guláš k jídlu, jen do něj přidali trochu vody. Jaká dochucovadla pastevci do guláše přidávali, ale přesně nevíme. Ovšem nepostradatelná paprika, bez které si dnes guláš neumíme přestavit, se do něj začala přidávat až v 18. století.
Guláš byl samozřejmě známý i hospodyním z dob dávno minulých. Receptů na guláš najdeme ve starých kuchařkách opravdu hodně. Nechybí samozřejmě ani v první moderní české kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1868. V Nové české kuchařce od Františky Hansgirgové z roku 1879 dokonce přímo najdeme recept na guláš na uherský způsob:
„Vezmi k tomu 4 libry hovězího masa, nejlépe ze svíčky, rozkrájej na kousky čtverhranné, as prst silné, rozkrájej též na drobounko slaninu a cibulku, od obojí asi 2 plné lžíce; dej to všecko i s kusem másla na rendlík a nech to dusiti, až cibulka zčervená, častěji tím míchajíc. Přilej k tomu tolik vody aneb, možno-li, hovězí polívky, aby kryla maso, přidej potřebné soli, se špičku nože pepřiky a nech dusiti guláš, dobře přikrytý, až změkne, přilévajíc při tom podlé potřeby po troškách vody aneb polívky, aby se maso nepřichytlo.“
Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.
Na guláš existují desítky, možná až stovky receptů. A každý z nás má svůj oblíbený recept. Jde o syté jídlo, které vám zaručeně dodá energii i pořádnou dávku proteinů. Vyzkoušejte tento recept na fazolový guláš s hovězím masem, který by klidně mohl posloužit také jako kotlíkový guláš, budete příjemně překvapeni.
Zdroj: encyklopedie Britannica, Kupi