K Velikonocům neodmyslitelně patří mazanec. Připravujte se z podobného těsta jako vánočka. Aby se vám povedl, je potřeba dodržet několik základních pravidel. Nechali jsme si proto poradit přímo od slavného cukráře Josefa Maršálka. Navíc pro vás máme i jeho recept na luxusní, nadýchaný mazanec. My ho na Velikonoce určitě vyzkoušíme. Přidáte se?
Mazanec patří mezi tradiční velikonoční pečivo a pečeme ho na Bílou sobotu. Svým tvarem má symbolicky představovat chléb jako dar Boží. Proč mazanec před pečením nakrajujeme do tvaru kříže? Podle lidové tradice je to upomínka na smrt Ježíše Krista.
Ve starých českých kuchařkách najdeme nejstarší recept na mazanec ze 16. století. Pochází z kuchařské knihy tzv. Kantorova kuchařství. Mazanec se připravoval z kynutého tvarohového těsta, a navíc do něj tehdejší hospodyně přidávaly šafrán a hřebíček. Nechybělo ani nakrojení těsta do tvaru kříže.
Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.
Velikonoční beránek podle našeho receptu vás zaručeně ohromí. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte tohoto. Jeho příprava je velmi snadná a jednoduchá, protože jednotlivé suroviny odměříte hrnečkem a v troubě jej budete mít už během 15 minut.
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Zdroj: Zmlsané dějiny, Český rozhlas