Tajemství chuti je v koření: Vynikající rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Rajská omáčka s hovězím masem a houskovým knedlíkem, servírovaná na bílém talíři stockfoto / Shutterstock.com

Rajskou omáčku máme snad všichni spojenou s dětstvím. V každé rodině se může připravovat trochu jinak. Dáváme si ji s knedlíkem, s těstovinami, nesmí chybět k plněným paprikovým luskům nebo k hovězímu masu. My si ji tentokrát připravili podle receptu od šéfkuchaře Přemka Forejta. A musíme říct, že je to naprostá pecka. Tak si ji pojďte taky uvařit!

Přečtěte si také

Acidofilní mléko, kefír a podmáslí: Jaký je mezi nimi rozdíl a který produkt upřednostnit?

Trocha historie aneb jak to bylo s rajskou omáčkou

Rajská omáčka se v Evropě objevila v 16. století, kdy průzkumníci přivezli z Ameriky rajčata. Nejstarší zmínky o ní pochází z jižní Itálie a Sicílie. S rajskou omáčkou se poprvé setkáváme v italské kuchařce „Lo Scalco alla Moderna“ z roku 1692. Omáčce se říkalo „marinara“ (v překladu „po námořnicku“), protože byla oblíbeným jídlem italských námořníků během výprav na moři.

Rajská omáčka ve starých českých kuchařkách

Omáčka z „rajských jablek“ se i podle starých kuchařek podávala nejčastěji k hovězímu masu. Jako koření používaly hospodyně nejčastěji nové koření, pepř, bobkový list a nechyběla ani citronová kůra.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Rajská polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rajská polévka

Rajská polévka je skvělá klasika s jemnou chutí a vůní. Jde nízkokalorické a výživné jídlo, které jistě ocení nejen milovníci rajčat. Nejlépe si ji vychutnáte s křupavým chlebem nebo kouskem opečené bagety.

Rajská polévka

Například Magdalena Dobromila Rettigová uvádí ve své Domácí kuchařce, rok vydání 1868, následující recept:

Dej na rendlíček kousek másla, čtyry velké rajské jablíčka, kousek rozkrájené cibule, několik zrnek pepře a nového koření, a nech to dusit, pak to hodně rozmačkej, nalej na to žejdlík hovězí polívky a proceď to do hrnečku, přidej k tomu trochu octa a trochu vína, zapraž to bledou jíškou, dej do toho kousek cukru, trochu sekané citronové kůry a nech to ještě povařit.“

Malá miska s rajským protlakem, vedle rajčata SILGIU / Shutterstock.com

Rajská omáčka s hovězím – recept

Ingredience:

  • 200 g rajského protlaku
  • hovězí loupaná plec
  • vývar
  • 1 miska slaniny
  • 1 miska mrkve
  • 1 miska rajčat
  • svazek čerstvého tymiánu
  • několik kuliček nového koření
  • 1 celá skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • pár kuliček jalovce
  • 2 bobkové listy
  • koriandr
  • plátek sádla
  • trocha citronové kůry
  • balsamico
  • cukr krupice podle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

  • Nejdříve si připravte maso. Očistěte ho od blan, osolte, opepřete a převažte provázkem do tvaru balíčku. Takto připravené maso orestujte na rozpálené pánvi ze všech stran. Opečené maso dejte do pekáče.
  • Připravte si základ na omáčku. Do hrnce dejte trochu sádla, přidejte misku slaniny, misku mrkve a restujte, dokud nedojde ke zkaramelizování mrkve. Poté přidejte nakrájenou cibuli a restujte dál. Podle potřeby můžete přidat ještě trochu sádla a pro lepší chuť citronovou kůru.
  • Poté do základu přidejte 200 g rajského protlaku a misku rajčat. Přidejte koření – čerstvý tymián, celou skořici, pár kuliček nového koření, 1 hvězdičku badyánu, pár kuliček jalovce, 2 bobkové listy a trochu koriandru. Na závěr přidejte cukr podle chuti a balsamico.
Svíčková na smetaně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Svíčková na smetaně

Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům v České republice. Tímto výborným receptem své hosty zaručeně potěšíte.

Svíčková na smetaně
Šípková omáčka
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Šípková omáčka

Šípková omáčka byla našimi babičkami považována za vrchol kulinářského umění, ovšem v dnešní době ji vaří už jen málokdo. Přitom je velmi zdravá a pro její sladkou chuť ji mívají rády i děti. Příprava je malinko náročnější, ale podle našeho receptu ji hravě zvládnete.

Šípková omáčka
  • Vše nechte společně restovat, dokud nedojde ke zredukování tekutiny. Poté přilejte vývar, osolte, chvíli povařte a základ na omáčku je hotový.
  • Základ nalijte do zapékací mísy k masu, přikryjte a pečte v předehřáté troubě na 140 °C asi 4 hodiny.
  • Jakmile je maso měkké, vyndejte ho ze zapékací mísy a sundejte z něj provázek.
  • Dodělejte omáčku. Omáčku přelijte do hrnce, vyndejte z ní všechno koření a chvíli nechte ještě vařit na plotně, dokud se omáčka trochu nezredukuje. Poté omáčku rozmixujte – mixujte tak dlouho, dokud není omáčka úplně hladká. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Kupi.cz, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové