Dokonalé butter chicken jako z indické restaurace? Udělejte ho podle Gordona Ramsayho

Butter chicken v pánvičce na dřevěném stole Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Indická kuchyně je hodně oblíbená a nabízí spoustu jídel z kuřecího masa, často s různými omáčkami. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů na světě je indické máslové kuře, neboli butter chicken. To vzniklo tak trochu náhodou, když indický šéfkuchař potřeboval spotřebovat zbytky tandoori kuřete. Pojďte si s námi uvařit butter chicken podle receptu slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho!

Přečtěte si také

Lékárna spustí mobilní screening pro prevenci diabetu. Pomůže tak odhalit skryté onemocnění

Kdo vymyslel butter chicken?

O původ receptu se přou v Indii 2 rodiny. Celý spor se před 2 měsíci dostal dokonce k soudu v indickém Dillí. Jak to tedy je? Recept údajně vymyslel v roce 1930 Kundan Lal Gujral, který chtěl nějak využít zbytky kuřete tandoori. Přidal k němu rajčatovou omáčku, hodně másla a smetanu. A recept na lahodné kuře s máslovou omáčkou byl na světě.

Ovšem údajně byl u zrození tohoto receptu ještě Kundan Lal Jaggi, který s Kundanem Lal Gujralem pracoval v restauraci v Dillí. Proto si potomci obou šéfkuchařů nárokují prvenství a celá záležitost je nyní v rukou indického soudu.

Indická polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Indická polévka

Indická polévka z červené čočky je chutná a zdravá. Vychutnejte si ji v receptu, který vás zanese do míst, co voní směsí koření.

Indická polévka
Pečený indický květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečený indický květák

Pečený indický květák je lahodný bezmasý pokrm, který vás zasytí, ale rozhodně po něm nepřiberete. Navíc je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.

Pečený indický květák

Butter chicken podle Gordona Ramsayho – recept

Ingredience:

Naložení masa:

  • 800 g vykostěného kuřete bez kůže
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky chilli prášku
  • 1,5 lžíce citronové šťávy
  • 75 ml bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička rozdrceného římského kmínu
  • 1–2 lžíce oleje
Butter chicken v pánvi s kousky másla a se smetanou Vikash Kumar Rai / Shutterstock.com

Omáčka:

  • 1,5 lžíce ghí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lusk kardamonu
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička chilli prášku
  • 275 ml loupaných rajčat
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 40 g másla
  • 100 ml smetany

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájejte na kousky velké cca 3–4 cm. Dejte je do mísy a přidejte k nim 2 prolisované stroužky česneku, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli a citronovou šťávu. Zamíchejte, přikryjte mísu potravinovou folií a dejte na 30 minut do lednice.
  2. Mezitím smíchejte bílý jogurt s kořením garam masala, kurkumou a římským kmínem. Připravenou směs nalijte na kuřecí maso a pečlivě promíchejte. Přikryjte potravinou folií a dejte na 3–4 hodiny do lednice. Maso můžete nechat odležet i přes noc.
  3. Rozpalte si pánev se 2 lžícemi oleje a orestujte na ní kuřecí maso, dokud nezměkne.
  4. V další pánvi rozehřejte ghí a přidejte k němu 2 prolisované stroužky česneku a nastrouhaný zázvor. Restujte cca 1 minutu a potom přidejte lusk kardamonu s rozdrcenými semínky, hřebíček, koriandr, koření garam masala, kurkumu a chilli.
  5. Koření v pánvi dobře promíchejte a restujte 1–2 minuty, dokud se nerozvoní. Poté přidejte loupaná rajčata, citronovou šťávu a vařte několik minut. Potom přidejte orestované kuřecí maso a dobře promíchejte.
  6. Na závěr přidejte máslo a smetanu ke šlehání. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. V případě potřeby omáčku dochuťte. Podávejte s rýží.

Zdroj: Kupi, Reuters