Moderní dezerty jsou fajn a často mají méně kalorií, ale občas stojí za to se vrátit k osvědčeným zákuskům. S nostalgií vzpomínáme na rakvičky, kremrole nebo indiánky. Velmi oblíbené byly také různé sladké řezy – od punčových a žloutkových až po míša řezy, které se často pekly doma a spousta lidí je dodnes miluje. Dají se totiž upéct jednoduše na plechu a skvěle chutnají nejen ke kávě.
Koňakové neboli také likérové špičky naopak i dnes nabízí většina klasických cukráren. A moderní kavárny je mnohdy přetváří do netradičních tvarů nebo je různě odlehčují a servírují v kelímku či skleničce. Skvělé dělají třeba v Ovocném světozoru nebo v Café Café.
Jejich základ ale zůstává stále stejný a vychází z osvědčené receptury plné vaječného likéru, holandského kakaa, smetany ke šlehání a kvalitní čokolády na polevu.
Rolády byly v českých domácnostech odjakživa slavnostním dezertem, za minulého režimu vedly piškotové nebo bezé varianty s těstem, do kterého se přidávaly mleté ořechy. Měly tedy jemnější a méně sladkou chuť. Náplň byla velmi jednoduchá, stačilo vyšlehat smetanu s cukrem do tuhé šlehačky a přidat kávu. A nakonec se roláda ještě posypala, někdy jen cukrem, jindy kávou.
V žádné cukrárně ani mléčném baru nechyběly v dobách minulých rakvičky. Svůj morbidní název získal tento dezert díky tvaru korpusu. Děti ani dospělé to ale neodradilo a všichni milovali jeho křehké žloutkové těsto i lahodnou neslazenou šlehačku na povrchu. Dnes už na něj narazíte málokde, ale občas je k dostání v supermarketech a snadno si ho připravíte i doma. Třeba podle tohoto receptu:
Nejprve předehřejte troubu na 180 až 190 stupňů a elektrickým šlehačem vyšlehejte vejce, žloutky i cukr, aby vznikla hustá pěna. Potom formičky vymažte tukem, do dvou třetin je naplňte, dejte na plech a vložte do trouby.
Jakmile těsto vyběhne, snižte teplotu na 150 stupňů a nechte je ještě asi půl hodiny dopéct. Uvnitř musí být propečené, ale na povrchu by měly zůstat světlé. Po vyndání z trouby je nechte zchladnout, vyklopte a pomocí cukrářského sáčku ozdobte neslazenou šlehačkou.
Mezi retro zákusky dnes už řadíme i punčové řezy, které jsou populární i jinde ve světě. Do jejich pečení se pouští jak tradiční, tak moderní cukrárny, protože jsou poměrně snadné, zaujmou na první pohled a mají mnoho variací. Trik zkušených cukrářů je jednoduchý – barví rovnou piškot, nikoli nálev, aby se jim barvy neslévaly.
A co klasickým „punčákům“ nikdy nesmí chybět? Přece typická lesklá poleva z citronové šťávy, moučkového cukru, oleje a vody, která nejlépe vypadá lehce poutá čokoládou.
Další stálicí z řady řezů jsou Míša řezy s tvarohem a čokoládou. Původ mají v tradičním českém nanuku, který si oblíbilo už několik generací. Vynalézavé hospodyňky tehdy inspiroval natolik, že ho přetvořily do slavnostnější dezertní verze, kterou si navíc můžeme vychutnávat i v zimě, kdy na mražené dobroty nemáme chuť.
Žloutkové řezy s ořechy patří mezi tradiční dezerty, které si nejspíše pamatuje každý z nás ze svého dětství. Často se připravují především o Vánocích, upéct si je však můžete kdykoli během roku. Žloutková poleva dodá řezům texturu a ořechový základ je zase měkký a vláčný. Žloutkové řezy jsou ideální volba, pokud potřebujete připravit snadný, rychlý a velmi chutný dezert, kterým pohostíte svou rodinu a přátele.
Upečte si s námi vynikající punčové řezy, dezert, který si pamatujeme z dětství a stále jej najdeme téměř v každé cukrárně. I když se příprava může na první pohled zdát trochu náročnější, překvapí vás, že to je vcelku snadné. Odměnou vám pak bude vynikající moučník jako z cukrárny.
Milovníci listového těsta, máslového krému a cukrové polevy zase ocení žloutkové řezy. Na pultech cukráren a pekáren je najdete dodnes, ale pokud preferujete poctivé suroviny, můžete se do jejich pečení pustit i doma. Je to tak snadné, že vám mohou pomáhat i děti a zhruba za dvě hodiny budete mít hotovo.
Většinu, ne-li všechny, ze zmiňovaných zákusků dnes stále koupíme v cukrárnách. Shodnout se můžeme na tom, že často už nechutnají jako dřív. Ať už je to změnou složení, nebo jen nostalgickým vzpomínkami na mládí.
Zdroj: Kupi