Milujete výraznou chuť šťavnatých rajčat dozrálých na slunci? Možná se vám tato představa zdá vzdálená od nevýrazných a podivně zbarvených plodů, které na vás smutně hledí z regálů v obchodech. Rajčata bez barvy a chuti zaplavují mnoho prodejen a vy si kladete otázku, proč tomu tak je? Podíváme se na tyto důvody a poradíme vám, na co se při výběru zaměřit, abyste si do košíku vložili jen ta nejchutnější a nejzdravější rajčata.
Chuť rajčat ovlivňuje zejména poměr cukrů, kyselin a aromatických látek. Tyto látky vznikají u tradičních odrůd už během zrání pro intenzivním rozkladu pektinů a hemicelulóz. Jak rajčata dozrávají, získávají chuť a zároveň měknou. Měknutí je ale proces, který se u rajčat putujících ze vzdálených zemí potlačuje. Výsledkem je méně kyselin, cukrů, aromatických látek, a tudíž bohužel i chuti. Obecně lze tvrdit, že z čím větší vzdálenosti rajče pochází, tím větší je předpoklad, že bude bez chuti, protože se taková rajčata často trhají nezralá a dozrávají uměle.
Ztráta chuti rajčat nemusí být nutně přisuzována pouze jednomu faktoru, existuje celá řada důvodů, proč mohou mít rajčata nevýraznou, nebo dokonce žádnou chuť.
I když jsou rajčata plodinou, kterou lze v Čechách snadno vypěstovat, dováží se k nám, v závislosti na ročním období, z různých zemí, ať už jde o Španělsko, Holandsko, Turecko, Maroko nebo třeba Senegal. Pouze zlomek rajčat z obchodů pochází z České republiky. Existuje ale dobrý důvod, proč se zaměřit především na nákup českých rajčat. Díky velkopěstírnám je můžete pořídit v jakoukoliv roční dobu a kromě podpory tuzemské ekonomiky je jejich předností, že jsou na vysoké úrovni. Používá se u nich velmi šetrná ochrana proti škůdcům, díky které se kupující nemusí obávat nebezpečné chemie.
Alice Kouřilová, zástupkyně Zelinářské unie Čech a Moravy, uvedla: „Výhodou našich rajčat je skutečnost, že téměř všichni čeští pěstitelé nepoužívají proti škůdcům chemii, ale šetrnou biologickou ochranu. Navíc na celý proces od pěstování až po sklizeň dohlíží několik kontrolních institucí. A pokud preferujeme českou zeleninu, podpoříme tím naše osvědčené farmáře, naši ekonomiku, a navíc nezatěžujeme životní prostředí.“
Ideální možností je kupovat sezónní rajčata od farmářů nebo si pěstovat vlastní. Pokud se vám ani jedna z možností nenabízí a kupujete rajčata v obchodě, sledujte tyto aspekty:
Ne každý má čas navštěvovat kvůli rajčatům více obchodů. Pokud si pořídíte taková, která postrádají chuť a barvu, neukládejte je do lednice, ale naopak je nechte volně položená na slunném místě při pokojové teplotě, aby vám mohla dozrát.
Zdroj: Kupi, Akademie kvality