Víte, k čemu slouží spodní zásuvka ledničky? Nepatří do ní jen zelenina, naučte se ji využít naplno

Postava drží v ruce ovoce před otevřenou ledničkou JulieK2 / Shutterstock.com

Věděli jste, že spodní šuplík v lednici má svůj vlastní název a speciální účel? V angličtině mu říkají „crisper drawer“ a jeho úkolem je udržet potraviny déle čerstvé a křupavé. Salát, špenát, mrkev, ale i maso, ryby nebo vejce – to všechno v něm vydrží déle. Jste si jistí, že ho používáte správně?

Přečtěte si také

Těžký žaludek dokáže nepříjemně potrápit. Hlavně si nechoďte lehnout, radí specialistka

Na uspořádání lednice záleží

Správné uspořádání potravin v ledničce není jen znakem pořádnosti, ale může také prodloužit trvanlivost vašich potravin a tím zamezit plýtvání. Rozmístění produktů by přitom nemělo být jen tak náhodné – většina chladniček nabízí hned několik zón s různou teplotou a vlhkostí, přičemž každá má svůj specifický účel.

Stejné je to i se spodní zásuvkou, tzv. crisper drawer (crisp = křupavý), do níž čeští spotřebitelé obvykle ukládají ovoce a zeleninu. Dělají to ale správně? Díky své konstrukci umožňuje spodní zásuvka lednice nastavit specifickou vlhkost vzduchu, přičemž zmiňované ovoce a zelenina potřebují vlhkost vzduchu odlišnou.

Vakuované maso v lednici New Africa / Shutterstock.com

Co patří do spodní zásuvky?

Crisper drawer je navržena tak, aby udržovala jinou vlhkost vzduchu než zbytek chladničky. Nízká vlhkost vyhovuje ovoci, které má tendenci brzy hnít, jako jsou jablka a hrušky. Vysoká vlhkost je ideální ke skladování listové zeleniny, jako je špenát nebo ledový salát, ale také mrkve. Některé druhy zeleniny do lednice dokonce vůbec nepatří! Jedná se například o cukety, lilky, rajčata nebo papriky. Tyto druhy zeleniny ocení umístění na kuchyňské lince nebo ve spíži, kde je optimální teplota, vlhkost i tma.

Díky tomu, že si spodní zásuvka udržuje stálou teplotu, je vhodná nejen ke skladování zeleniny, ale také čerstvého masa, ryb a případně i vajec.

Šuplík plňte tak „akorát“

Pro optimální využití této „křupavé“ zásuvky ji nikdy nepřeplňujte. Příliš mnoho potravin by mohlo zabránit proudění vzduchu, které je pro správné fungování zásuvky potřeba.

Zásuvku také udržujte v absolutní čistotě, aby nedocházelo k množení plísní a zápachu, který by mohl ovlivnit kvalitu dalších potravin v lednici. Pokud vám ve spodní zásuvce přece jen začne hnít zapomenutý salát, vyjměte veškerý obsah, důkladně ji vymyjte teplou vodou se saponátem a před dalším používáním důkladně vysušte. Tuto péči byste ostatně jednou za čas měli věnovat celé lednici.

Ovoce a zelenina v lednici Cavan-Images / Shutterstock.com

Dodržujte pravidla správného skladování

Pokud chcete organizovat lednici jako profesionál a omezit plýtvání téměř na minimum, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel. Základem je znát svou lednici – obecně platí, že v horní polici a na dveřích je teplota nejvyšší, ve spodním šuplíku pak nejnižší.

Nahoře proto uchovávejte nápoje, zavařeniny, bezmasé pomazánky, sýry, ve dveřích pak můžete uschovat například máslo. Další dvě poličky využijte k uložení mléčných výrobků a uzenin. Ve spodním šuplíku je pak vhodné uchovávat čerstvou zeleninu, maso a ryby. Potraviny by se přitom nikdy neměly dotýkat zadní stěny lednice, k níž by mohly přimrzat.

  • Tip: Pokud chcete mít obzvlášť dobrý přehled o všem, co v lednici máte, pořiďte si plastové boxy, které jsou přehledné, snadno se vyjímají a čistí. Jeden „neplýtvací“ box můžete věnovat potravinám, které se musí co nejdříve spotřebovat.

Zdroje: Kupi.cz