Currywurst je německým národním jídlem. Ikonická klobása s kari omáčkou vznikla v poválečném Berlíně i za pomoci britských a amerických vojáků. Vynalézavostí a experimenty spatřila světlo světa kari omáčka s tajnou recepturou, kterou si její autorka nechala dokonce patentovat. Pojďte si s námi připravit tuhle specialitu německého rychlého občerstvení!
Jak už to tak bývá, ta nejlepší jídla vznikají úplnou náhodou. Platí to i v případě currywurstu. Bylo 4. září 1949 a v západní čtvrti v Berlíně měla stánek s občerstvením Greta Heuwerová. Prodávala v něm opečené klobásy. Z černého trhu se jí podařilo sehnat od britských vojáků kari koření a od těch amerických zase rajčatový protlak.
Greta Heuwerová začala s těmito přísadami experimentovat. Vytvořila omáčku údajně až z 15 surovin a polévala s ní opečené klobásy. Na závěr vše ještě posypala kari kořením a jedno z německých národních jídel bylo na světě.
Recept na kari omáčku zaujme hlavně ty, kteří rádi dodávají svému jídlu orientální šmrnc. Tato omáčka se skvěle hodí ke smaženému kuřecímu masu, k těstovinám nebo bramborovým nokům.
Greta Heuwerová si recepturu omáčky pečlivě střežila. Dokonce na ni v roce 1959 získala patent pod názvem „Chillup“. Bianca Wohlfrommová z muzea Currywurstu ale přesto něco málo o originální receptuře prozradila. Uvedla, že základem omáčky byl rajčatový protlak, olej, ocet, cukr, sůl, pepř, kari a další koření.
Currywurst je dnes ikonickým jídlem německé kuchyně a každoročně se ho údajně sní přes 800 milionů kusů. Klobása s kari omáčkou má i vlastní písničky, muzeum, a dokonce prý pomohla ke zvolení i bývalému německému kancléři Gerhardu Schröderovi.
Přejeme vám dobrou chuť!
Zdroj: Goethe Institut, iROZHLAS