Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr? Připravte se na abstinenční příznaky

Rozsypaný cukr se lžičkou a značkou stop frantic00 / Shutterstock.com

Cukr je obsažen v 90 % potravin, které konzumujeme. Často si to ani neuvědomujeme, protože jeho přítomnost nemusí být zřejmá podle chuti a ne vždy se díváme na složení výrobků. Jaké změny nastanou v našem těle, když cukr vyřadíme z jídelníčku? A je takový krok dlouhodobě udržitelný?

Přečtěte si také

Zdravé a bohaté na vápník? Odhalujeme pravdu o tavených sýrech z českých supermarketů

Jak poznat, že jíte příliš mnoho cukru?

Cítíte se často unavení a ospalí? Máte neustálou chuť na sladké? Nadměrná konzumace cukru se může projevovat jak fyzicky, tak psychicky, a u každého člověka se tyto příznaky mohou lišit. Mezi další projevy patří časté změny nálady, akné, přibírání na váze, zvýšený výskyt zubních kazů, nadýmání a další zažívací potíže. Pokud se u vás tyto příznaky objevují, může být skutečně na vině nadměrný příjem cukru a měli byste zvážit jeho omezení.

Jak nejlépe „vysadit“ cukr?

Ideální variantou, jak se cukru zbavíte, je krátkodobý půst, kdy dáte svému tělu čas, aby se vzchopilo. Pročistí se střeva, hladina glukózy v krvi se ustálí a navodíte si celkově velmi příjemné pocity. Ideální délka? Zhruba jeden měsíc.

Proč to nemá cenu na delší dobu?

Plánujete, že už po zbytek života neochutnáte cukr? Bohužel ani s tou nejsilnější vůlí a maximální vnitřní motivací není snadné docílit absolutního půstu. Cukr je ukrytý ve většině potravin. Návštěva vám leckdy ani nic jiného nenabídne, nastane chvíle, kdy nebudete mít šanci připravit si vlastní pokrm bez cukru… a už se vezete.

Jaká je ideální míra?

Nejlepší je zlatá střední cesta. Je dobré vědět, kolik cukru konzumujete, a mít jeho množství pod kontrolou. Můžete si vychutnat dortík či sušenku, ale pracujte se svými myšlenkami. Dopřejte si na oplátku něco zdravého, doplňte vitamíny. Stranit se cukru, nebo jeho konzumaci naopak přehánět jsou dva extrémy.

Cukry, zejména ty přírodní obsažené v sacharidech, jsou důležitým zdrojem energie pro tělo. Glukóza, která je základní formou cukru v krvi, je klíčová pro správnou funkci mozku a svalů. Nedostatek cukru může vést k pocitům únavy, podrážděnosti a bolestem hlavy, protože tělo a mozek nemají dostatek energie pro optimální fungování. Je však důležité rozlišovat mezi přírodními cukry a přidanými cukry, které by měly být konzumovány s mírou.

Sypání cukru do kávy New Africa / Shutterstock.com

Kolik přesně cukru mám sníst?

Americká kardiologická asociace uvádí, že lidé by měli přijímat maximálně 6–9 čajových lžiček cukru denně. Jenže každý jsme jiný, máme odlišný metabolismus, spalování, fyzickou a duševní zátěž, hmotnost, výšku i věk, a svou roli hraje také pohlaví. To vše je podstatné v tom, kolik cukru je pro vás ideální. A to jsme se ani nedostali k různým onemocněním, která mají s cukrem také co dočinění!

Co se stane, když přestanete jíst cukr?

Po vysazení cukru se často dostavují stavy, kterými se projeví vaše závislost. Máte abstinenční příznaky, které se jen velmi těžko dají ovládnout. V takovém případě potřebujete skutečně silnou dávku odhodlání.

  • Věděli jste, že cukr je jako droga? Stanete se na něm závislí jak fyzicky, tak psychicky.

Pravděpodobně se objeví tyto příznaky:

  • náhlá únava
  • nutkavá potřeba sladkého
  • nekontrolovatelné stavy hladu
  • třes rukou
  • bolesti hlavy
  • nervozita
  • strach
  • úzkosti

Pokud překonáte prvotní příznaky, aniž byste si dopřáli jediný gram cukru, máte téměř vyhráno. Stále je ovšem před vámi dlouhá cesta plná odříkání a sebekontroly. Doba abstinenčních příznaků se značně liší, ale nejčastěji trvá okolo jednoho až dvou týdnů.

Kokosové kuličky bez cukru
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Kokosové kuličky bez cukru

Kokosové kuličky bez cukru jistě přijdou vhod všem, kdo nechtějí nebo nemohou jíst cukr, zároveň si ale nedovedou představit sváteční atmosféru bez tohoto druhu cukroví. Příprava kuliček je velmi jednoduchá a rychlá, můžete tedy s klidem zapojit i děti.

Kokosové kuličky bez cukru
Domácí nutella bez cukru
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí nutella bez cukru

Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.

Domácí nutella bez cukru

Překonáním závislosti to nekončí!

Následují další dny, kdy budete padat únavou. Tělo se jen těžko vypořádává s náhlým stálým indexem glukózy v krvi. Organismus byl zvyklý na výkyvy, které jste opět dohnali například kofeinem nebo jinou sladkostí. Teď nic takového nedostane a musí se naučit s energií hospodařit znovu. I hlad se vás bude držet jako klíště během několika dní. Nepotlačujte ho! Pokud máte hlad, dopřejte si kvalitní vyváženou stravu. Ideální jsou rostlinné bílkoviny, například čočka, hrách a fazole.

Lžička s bílým cukrem Mehes Daniel / Shutterstock.com

Můžete cukr vysadit napořád?

Pokud jste se skutečně rozhodli, že už cukr ve vašem životě a jídelníčku nemá žádné místo, v pořádku. Má to však jeden háček. Víte, co se stane ve chvíli, kdy tělo nějaký cukr získá, byť jen malé množství? Nastane naprostý zmatek metabolismu! Tělo bude rozladěné a může se stát, že vás znovu přepadnou stavy hladu a nekontrolovatelná chuť na sladké. A to i v případě, že si už na takové chování odvyklo.

Má vysazení cukru nějaké výhody?

Jak již bylo zmíněno, cukr je pro naše tělo potřebný a jeho úplné vysazení může být velmi náročné. Pokud však výrazně omezíte přidané cukry, může to mít několik výhod. Po počátečním období únavy se vaše hladina energie stabilizuje a budete se cítit méně unavení. Omezení cukrů může přispět ke snadnějšímu hubnutí. Pravděpodobně se zlepší i stav vaší pokožky a sníží se výskyt pupínků. Postupem času se může zlepšit i vaše nálada a myšlení bude jasnější. Nakonec tím snížíte riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou obezita, cukrovka a srdeční choroby.

Zdroj: Kupi, Harvard Health Publishing, Healthline, American Hearth Association, Health