Sója - symbol zdravé potraviny, tělu ale může i škodit

Sójové boby jsou zdravé. Canva

Internet je plný protichůdných informací o sóje. Jedni tvrdí, že je škodlivá a nebezpečná, jiní ji doporučují jako lék. Jak je to doopravdy? Není to tak snadné! Přesvědčte se sami.

Přečtěte si také

Zapomeňte na svařák! Zahřejte se horkými drinky z čaje, čokolády i džusu

Kde se sója vzala?

Sója je asijská rostlina, která se k nám dostala relativně nedávno. Může dorůst až dvou metrů a její lístky vypadají jako fazolové lusky. Pěstuje se v různých koutech světa, ale protože má ráda teplo a vlhko, je její výskyt omezený, a to především u nás.

Sója je jako jiné rostliny

Rostlinná strava je zdravá, protože se snadno tráví a obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a antioxidantů. V některých případech v ní najdete i bílkoviny, vlákninu a další prvky. Ale stejně jako jinde, čeho je moc, toho je příliš.

Na vysvětlenou dva konkrétní příklady:

  • Pokud dlouhodobě přesahujete doporučené dávkování kopřivového čaje, vaše tělo začne stávkovat v podobě potíží s ledvinami a příliš řídkou krví.
  • Pokud si pravidelně budete vychutnávat lékořici, můžete si nezdravě zvýšit krevní tlak.

Rostlinné produkty jsou zdravé, ale musíte respektovat jejich vlastnosti vůči vašemu organismu. A to platí i o sóje.

Ze sóji se vyrábí rostlinné mléko. Canva

Účinky na zdraví

Sója nabízí celou škálu pozitivních účinků, které se hodí znát. Třeba může pomoci právě vám!

  • Obsahuje více bílkovin než maso.
  • Je snadno stravitelná.
  • Snižuje cholesterol.
  • Pomáhá s prevencí rakoviny prsu.
  • Je vhodná pro diabetiky.
  • Podporuje látkovou výměnu a krvetvorbu.
  • pozitivní vliv na psychiku.
  • Tlumí potíže u žen v menopauze.

Jaké vitamíny sója obsahuje?

  • Draslík
  • Vápník
  • Železo
  • Měď
  • Mangan
  • Fosfor
  • Vitamin B1 a B2
  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • Provitamin A

V tomto případě ji omezte!

Stejně jako u jiných zdravých potravin, i sója má jistá omezení. Existuje několik skupin osob, které by se této rostlince měly vyhnout:

  • Kojenci a kojící ženy, protože by mohla mít nepříznivý vliv na vývoj dítěte.
  • Lidé s alergií na sójovou bílkovinu.
  • Lidé se sníženou funkcí štítné žlázy.

Lidé se zvýšenou funkcí štítné žlázy se nemusí konzumace bát a stejně tak i ti, jejichž žláza je v pořádku. Ta si s krátkodobým výkyvem hormonů hravě poradí, aniž by ji to omezovalo ve správné činnosti.

Co se děje při větším množství?

Pokud jsou sójové výrobky vaším hlavním prvkem stravy, můžete mít potíže s úbytkem červených krvinek. U žen je toto riziko vyšší z důvodu menstruace. Nechcete si sóju odpustit? Nemusíte! Pořiďte si potravinový doplněk železa, který červené krvinky doplní, nebo si častěji dopřejte špenát.

Co jste o sóje netušili

Sója luštinatá kvete ve třech různých barvách. Odstín květů se pohybuje od bílé přes růžovou až k modrofialové.