Tak jednoduché, přesto tak zrádné. Příprava dokonale tenkých, správně křupavých a jemných palačinek může být někdy pořádná věda. Ale stačí dodržet pár základních pravidel a vychytávek při přípravě těsta a smažení, a vaše palačinky budou vždycky jako od profíků. Příště si vzpomeňte na našich 7 tipů, které vám pomohou vyhnout se gumovým, potrhaným nebo připáleným palačinkám, a zaručeně si pochutnáte.
A to nejen při sladkém nebo slaném plnění, ale i při přípravě těsta. Zapomeňte na vodu a jako tekutinu vždy používejte mléko, ideálně plnotučné. Stejně tak nepodceňujte sílu kvalitních (domácích nebo farmářských) vajíček.
Cukr naopak přímo do těsta dávat nemusíte – palačinky si krásně dosladíte i na talíři, navíc by mohl na pánvi začít karamelizovat a uspíšit připalování a přichytávání.
Pro dokonale tenké těsto francouzských palačinek používejte vždy hladkou, důkladně prosátou mouku. Zamezíte tak tvorbě hrudek. Někdy se dokonce doporučuje použít dortovou mouku, která je speciálně namletá pro nadýchanější těsta. Lépe se pojí s ostatními surovinami v hladké těsto a palačinky pak mají jemnější strukturu a lehkou konzistenci.
Palačinky nejčastěji připravujeme ráno na snídani nebo jako rychlou svačinku během dne. Ty nejlepší se ale povedou až tehdy, kdy je těsto dostatečně předem uleželé, protože se v něm stihne rozvinout lepek a všechny suroviny se dokonale propojí. V lednici by měla tekutá směs odpočívat vždy alespoň 30 minut. Pokud ale počítáte s přípravou palačinek předem, klidně nechte těsto v chladničce přes noc.
Palačinkové špízy s ovocem budou chtít vaše děti jíst pořád dokola. Díky použité celozrnné mouce palačinky navíc spolehlivě zasytí i ta nejhladovější bříška.
Z dýňového pyré připravíte úžasné dýňové palačinky – a s čím je budete podávat, je jen na vás. Jde o bleskovou, příjemnou podzimní snídani, kterou si můžete užít nejen o víkendu.
Tímto se dostáváme k důležitému triku zkušených palačinkářů, k výběru pánve. Dají se koupit i speciální pánve na palačinky, které mají široké dno a nízké stěny a díky tomu dobře a rovnoměrně vedou teplo (navíc se s nimi palačinky dobře obrací ve vzduchu). Úplně ale postačí jakákoliv nepřilnavá. V tomto případně vyhrává nerezová, která tuto funkci nikdy neztrácí. Nemá totiž speciálně upravený povrch, který by se mohl časem poškrábat, jako je tomu například u pánví teflonových.
„Kouzlo nerezu spočívá v tom, že umožní rozlít palačinkové těsto opravdu dotenka. S novou teflonovou nebo keramickou pánví se vám to nejspíš povede taky, ale jakmile mají tyhle pánve něco za sebou, jejich povrch přestane být hladký a stává se poréznějším, takže na něm ulpí vyšší vrstva těsta. Výsledkem jsou sice pořád palačinky, ovšem palačinky tlustší a houbovitější,“ radí na svém blogu autorka kuchařek Jana Florentýna Pišová a dále dodává, že na nerezu se vám také podaří hezčí a výraznější zezlátnutí i křupavější krajkový okraj.
Palačinky by při smažení nikdy neměly plavat jako bramboráky (akorát by se vám potrhaly), na druhou stranu nedostatek tuku může zapříčinit přichytávání. Před nalitím každé dávky těsta kápněte na pánev trochu oleje, případně dejte lžičku másla nebo ghí a rozetřete mašlovačkou po celé ploše.
Skvělou vychytávkou jsou v tomto ohledu oleje ve spreji, které zajistí rovnoměrný nános v přiměřené dávce.
Volte stejný postup jako výše, pouze zaměňte máslo či olej za poctivé sádlo. Rozetřete ho trošku (stačí lžička i méně) po pánvi a nechte chvíli rozehřát. Uvidíte, že palačinky s ním získají úplně jinou chuť a křupavost.
Proti trhání pomůže dobře rozpálená pánev a trocha trpělivosti. Jakmile těsto nalijete, počkejte, až začne od stran růžovět a budou se objevovat bublinky. Placku obracejte až tehdy, kdy bude po zatřeseni s pánvičkou sama klouzat ze strany na stranu, případně půjde snadno podebrat obracečkou. Pokud by se vám mezitím začala připalovat, na vině bude moc hutné těsto (stačí naředit mlékem), málo oleje nebo másla, případně stará pánev, která ztratila své nepřilnavé vlastnosti.
Přidejte do těsta trochu perlivé minerální vody. Bublinky v minerálce pomohou vytvořit lehčí a nadýchanější strukturu palačinek. Stačí nahradit část mléka minerálkou, například třetinu z celkového množství tekutiny. Palačinky pak budou mít jemnou texturu a budou příjemně nadýchané. Tento trik je oblíbený zejména ve francouzské kuchyni.
Zdroj: Kupi