Velikonoce se blíží! Kdo by se po dlouhé zimě konečně netěšil na jaro. Začínáme pomalu s jarním úklidem a pouštíme si domů jaro v podobě různých jarních dekorací. K Velikonocům patří spousta symbolů, tradic a zvyků. My se zaměříme především na tradiční velikonoční dobroty, které k těmto svátkům neodmyslitelně patří. A v této souvislosti lehce zabrousíme i do velikonoční symboliky.
Mazanec patří mezi tradiční velikonoční pečivo. Připravuje se z kynutého těsta a podle lidových zvyků byste ho měli upéct na Bílou sobotu. Mazanec svým tvarem připomíná chleba, což symbolizuje chléb jako dar Boží. Ještě před upečením se mazanec nakrojí do tvaru kříže jako upomínka na smrt Ježíše Krista.
Vůbec nejstarší recept na mazanec pochází z 16. století. Dříve se do něj přidával i tvaroh, aby byl vláčnější. Zajímavostí je, že se kořenil šafránem a hřebíčkem.
I my pro vás máme jeden recept na tvarohový mazanec. Ale samozřejmě nechybí ani klasika – kynuté mazance. Tak ať se vám povedou!
Mazanec by na Velikonoce neměl chybět v žádné české domácnosti. Toto tradiční sladké velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta na Bílou sobotu. Pochutnejte si na něm také, jeho příprava je velmi snadná.
Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.
Kynutý mazanec k Velikonocům prostě patří. Dříve se pekl na Bílou sobotu a do vrchní části bochníku se nařízl kříž, případně se posypal mandlemi. Čím movitější rodina byla, tím bohatší mazanec si mohla dovolit. Dnes už o rozinky, mandle či vanilku naštěstí není nouze, můžete si tedy doma připravit opravdu chutný kynutý mazanec, který provoní celý dům.
Tradice pečení velikonočního beránka sahá až do středověku. V minulosti šlo o pečení jehněte, které bylo považované za obětní zvíře a bylo symbolem oběti Ježíše Krista. Dnes pečeme beránky z nejrůznějších druhů třených těst. Výjimkou ale nejsou ani recepty z kynutého těsta. Abychom vám ušetřili práci s hledáním toho nejlepšího receptu, máme pro vás několik vyzkoušených receptů na vynikajícího velikonočního beránka. Nezapomeňte, že podle tradice byste si ho měli upéct na Bílou sobotu.
Velikonoční beránek je tradičním symbolem jarních svátků. Lze jej upéct z třeného, piškotového, šlehačkového, tvarohového nebo mramorovaného těsta. Vyzkoušejte si připravit vláčného velikonočního beránka z tvarohu podle receptu pana Cuketky, zaručujeme, že vám nezbyde.
Velikonoční beránek podle našeho receptu vás zaručeně ohromí. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte tohoto. Jeho příprava je velmi snadná a jednoduchá, protože jednotlivé suroviny odměříte hrnečkem a v troubě jej budete mít už během 15 minut.
Upečte si letos odlehčeného velikonočního mrkvového beránka, díky kterému si nebudete muset hlídat svoji váhu. Máme pro vás skvělý recept, který neobsahuje cukr, naopak je plný šťavnaté mrkve, sušeného ovoce a křupavých vlašských ořechů.
Připravte si s námi beránka z tvarohového těsta, který nádherně voní po másle, rumu a citronu. Jeho vynikající chuť si zajisté zamilují velcí i malí mlsouni. Příprava je vcelku jednoduchá, s trochou snahy si ho zvládne připravit každý.
Pokud zbožňujete sladké pečení a tradiční velikonoční zvyklosti, je tento recept na velikonočního beránka s jablky a ořechy stvořený přímo pro vás! S jemným a voňavým, úžasně nadýchaným těstem a sladkou chutí jablek je ideálním dezertem pro rodinné oslavy Velikonoc. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm pochutnají malí i velcí koledníci.
Máme tady další tradiční velikonoční jídlo. Nádivce se lidově říkalo hlavička. Tento trochu zvláštní název je odvozen od masa z telecí hlavy, které se dříve do nádivky dávalo. Kromě telecího masa bylo v minulosti oblíbené i jehněčí nebo kůzlečí maso. V minulosti také nebylo základem nádivky pečivo, ale svařené mléko s krupicí.
Do nádivky neodmyslitelně patří jarní bylinky jako pažitka, kopřivy nebo medvědí česnek (dříve i kontryhel nebo pampeliška). Možná i díky jarním bylinkám je velikonoční nádivka v lidové tradici vnímaná jako symbol nového života a naděje na dobrou úrodu. Tak si ji nezapomeňte na Bílou sobotu, případně na Boží hod velikonoční, připravit. Doporučujeme naše oblíbené recepty na velikonoční nádivku.
Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který můžete podávat samotný, skvěle však chutná také s máslovými brambory a jarním, zeleninovým salátem. Za dob našich babiček značila jakýsi přechod mezi půstem a hodováním.
Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.
Na Zelený čtvrtek si nezapomeňte upéct jidáše. Jde o tradiční velikonoční pečivo, které připomíná zradu Jidáše, jednoho z apoštolů Ježíše. Jidáše se pečou z kynutého těsta a mají různé zakroucené tvary – zakroucený tvar podle tradice odkazuje na provaz, na kterém se Jidáš po své zradě oběsil.
Jidáše snězte rovnou ve čtvrtek. Pokud máte rádi lidové pověry, jidáše upečte už ve středu a snězte je na Zelený čtvrtek za svítání – údajně se pak budete těšit dobrému zdraví. Jidáše mají kromě zdraví symbolizovat také plodnost a hojnost, což jsou zároveň symboly jara.
Tak ne, abyste nás zradili a jidáše si neupekli! Máme na ně 2 boží recepty.
Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.
Jidáše z kynutého těsta patří mezi tradiční dobroty, které naše babičky pekly na Velikonoce. Připravují se i jedí na Zelený čtvrtek a svým tvarem připomínají provaz, na kterém se oběsil Jidáš, zrádce Ježíše. Odtud jejich název jidášky. Na přípravu jsou velmi jednoduché, zvládnete je tedy hravě.
Vajíčka neodmyslitelně patří k Velikonocům i jaru. Jsou symbolem nového života a v minulosti byla spojena také s magickými rituály, které měly zajistit dobrou úrodu. Pro údajnou větší magickou sílu se vejce barvila, a to nejčastěji červenou barvou – ta symbolizovala život, lásku a veselí. Červená barva také dala název kraslicím. Ve staroslovanském jazyce byla totiž červená označována slovem „krasnyj“, z čehož vzniklo slovo kraslice.
Bez vajíček by to tak nebyly žádné pořádné Velikonoce. Pokud vám došla inspirace, jak velikonoční vajíčka spotřebovat, máme pro vás pár tipů na vynikající vajíčkové pomazánky. Tak je zkuste!
Vajíčková pomazánka patří mezi oblíbené velikonoční recepty, připravit si ji však můžete po celý rok. Pochutnáte si na ní k snídani i večeři a nejlépe vynikne na čerstvém chlebu, zdobená ředkvičkou nebo naklíčenou řeřichou.
Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.
Vajíčková pomazánka s ředkvičkami je ideálním způsobem, jak zpracovat vykoledovaná velikonoční vajíčka, i skvělou jarní večeří nebo pohoštěním.
Vajíčkový salát je ideální volbou, pokud hledáte recept na rychlý a vydatný salát k snídani nebo svačině. Díky hořčici, kyselým okurkám a cibuli je příjemně pikantní a s kouskem chleba vás krásně zasytí.
Tato odlehčená verze vajíčkové pomazánky se sýrem cottage vás dostane svou chutí. Připravenou ji budete mít během chvilky a nejlépe si ji vychutnáte na křupavé bagetce nebo čerstvě upečeném chlebu společně s ředkvičkami a čerstvou pažitkou.
Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage je lahodná záležitost, která jistě zachutná celé rodině. Ideálně podávejte na opečeném toustu jako snídani, svačinu nebo večeři, která zaručeně zasytí.
Pusťte jaro i do své kuchyně! Připravte si velikonoční oběd v pěkně zelených barvách. Špenát a chřest k jaru i Velikonocům patří a byla by škoda toho nevyužít. Špenát můžete například využít jako náplň do rolády, z chřestu připravíte luxusní polévku, a když nespotřebujte všechna vejce do pomazánek, můžete je použít na skotská vejce. Abychom vám ulehčili práci s rozhodováním, máme pro vás pár tipů na skvělý velikonoční oběd.
Chřestový krém s opečenou slaninou si zaručeně zamilujete. Navíc je servírovaný netradičně jako cappuccino, bude tedy nejen potěšením pro gurmány, ale také skvělým zážitkem.
Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem je velmi chutný sváteční oběd nebo večeře. Výborně jej pak doplní především vařené brambory nebo bramborové knedlíky.
Kuřecí roláda se špenátem a slaninou se perfektně hodí jako sváteční oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.
Tento recept na zeleninový salát s trhaným masem a vejcem je lehký, rychlý a neuvěřitelně dobrý. Křupavé lístky salátů a mix zeleniny v kombinaci s trhaným kuřecím masem, vajíčkem a avokádem vykouzlí dohromady naprosto dokonalý výsledek. A pokud zrovna nemáte chuť na kuřecí maso, vyzkoušejte místo něj tuňáka.
Čerstvý tuňákový salát s vejcem a olivami vás dokonale zasytí a dodá potřebné živiny. Připravený jej budete mít během chvilky a poslouží tak jako rychlý oběd nebo večeře.
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Jak nejlépe využít první jarní bylinky a zeleninu? Udělejte z nich pomazánky. Doporučujeme například zdravou pomazánku s medvědím česnekem. Skvěle chutnají i pomazánky s pažitkou nebo jarní cibulkou. Nesmíme zapomenout ani na ředkvičky – v kombinaci s kozím sýrem a tvarohem jsou naprosto luxusně. Tak kterou si vyberete? Navíc budete mít po starostech i s výběrem pomazánky na obložené chlebíčky.
Ředkvičky jsou plné vitamínu C a nejlépe chutnají jen tak na krajíci s máslem. Pokud však chcete překvapit něčím výjimečným, připravte si podle našeho videoreceptu lahodnou ředkvičkovou pomazánku s tvarohem a kozím sýrem.
Jednoduchá jarní pomazánka s medvědím česnekem bude skvělou svačinou i fit večeří. Medvědí česnek je skvělý nejen v pomazánkách, ochutí také maso a zeleninová jídla.
Obložený chlebíček se šunkou a vajíčkem jistě patří k jakékoliv slavnostní příležitosti. Tuto českou lahůdku vymyslel pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.
Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.
Nesmíme zapomenout ani na další recepty, bez kterých by to podle nás na Velikonoce nešlo. Boží milosti jsou spojené převážně s masopustem, ale jsou tak skvělé, že si je můžete udělat v podstatě kdykoliv. Trhanec také nemusíte dělat jen na Škaredou středu – je to tip na rychlou velikonoční snídani.
Pokud chcete být na Velikonoce kreativní, udělejte si mechový dort – to je podle nás další symbol jara. A pokud přemýšlíte i nad nějakým malým zákuskem ke kávě, zkuste velikonoční sušenky. Můžete jim dát jakýkoliv tvar.
Boží milosti jsou tradiční velikonoční, případně také masopustní cukroví, které potěší nejednoho koledníka. Těsto se připravuje z mouky, másla, žloutků, citronové kůry a dalších surovin, poté se smaží a následně obaluje v moučkovém cukru.
Tvarohový trhanec je rychlý, snadný a vynikající dezert. Dříve se připravoval především na Škaredou středu před Velikonocemi jako typická potrhaná snídaně, vychutnat si jej však můžete i kdykoli jindy během roku. Naše varianta s tvarohem je navíc bez lepku, protože neobsahuje mouku.
Upečte si s námi slepované sušenky s voňavou levandulí a vanilkou, které probudí vaše chuťové pohárky a stanou se velmi oblíbeným cukrovím i pro vaše děti. Lehce nakyslá chuť citronové marmelády se k sušenkám skvěle hodí, a to obzvlášť v kombinaci s levandulí a vanilkou.
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Zdroje: Kupi.cz, Britannica.com, Česká zemědělská univerzita v Praze