Zlato z českých kuchařek: Jednoduchý recept na nejlepší francouzské brambory

Zapečené francouzské brambory na pekáči AS Foodstudio / Shutterstock.com

Francouzské brambory dnes patří mezi klasická česká jídla. Ovšem původní recept na zapečené brambory, který jsme si upravili podle svého gusta, pochází z Francie. Naše francouzské brambory jsou vydatné a syté jídlo, do kterého můžete dát téměř cokoliv – i to, co vám zbyde v kuchyni. Pojďte si je s námi uvařit!

Přečtěte si také

Prádlo z pračky nevoní tak, jak byste chtěli? Luxusní a intenzivní vůni vykouzlí parfémy na praní, stačí jen pár kapek

Jak je to s původem francouzských brambor?

Francouzské brambory jsou sice českým výtvorem, ale recept, kterým se české kuchařky a kuchaři inspirovali, pochází z Francie. V zemi galského kohouta, přesněji v Savojsku, byly velmi oblíbeným jídlem tartiflette – zapečené brambory se slaninou, smetanou, vínem a vyzrálým savojským sýrem reblochon. Původní recept na francouzské tartiflette pochází z roku 1705. Tuto regionální specialitu si připravovaly zejména chudší vrstvy obyvatelstva.

V českých zemích pak došlo k úpravě tohoto původního savojského receptu. Francouzské brambory dnes nejčastěji připravujeme s uzeným a vejci. Ovšem i u nás existovaly různé variace na toto jídlo. Například v kuchařce Česká hospodyně z roku 1919 je uveden recept na zemáky pro francouzsku, které se na rozdíl od dnešních francouzských brambor nezapékaly. Na plátky nakrájené uvařené brambory se skládaly do zahuštěného hovězího vývaru, chvíli se v něm povařily a jídlo bylo hotové.

Bramborové šišky s mákem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem, známé také jako šulánky nebo šlíšky, patří mezi tradiční české recepty. Bramborové šišky se většinou servírují nasladko, ale můžete je využít i jako přílohu například k pečené kachně. Tenhle sladký pokrm chutná skvěle a v oblibě jej mají především děti.

Bramborové šišky s mákem
Křupavé brambory s avokádovým dipem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Křupavé brambory s avokádovým dipem

Křupavé brambory s avokádovým dipem jsou skvělým tipem na rychlou a chutnou večeři nebo když vás honí mlsná na něco dobrého k televizi. Výslednou chuť můžete ještě vylepšit bylinkami, třeba tymiánem nebo oregánem.

Křupavé brambory s avokádovým dipem

Francouzské brambory – recept

Ingredience na 6 porcí

  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 100 ml 31% smetany
  • 11 vajec
  • Pepř
  • Sůl
  • Sádlo
  • Strouhanka na vysypání formy
Brambory, které se vaří v hrnci Mirko Graul / Shutterstock.com

Postup:

  1. Připravte si zapékací mísu, vymažte ji sádlem a vysypte strouhankou.
  2. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na plátky.
  3. Uvařte 5 vajec v osolené vodě, následně je oloupejte a nakrájejte na plátky.
  4. Z uzeného masa si připravte kostičky.
  5. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejte sádlo a nechte na něm cibuli zesklovatět.
  6. Rozehřejte si troubu na 170 °C.
  7. Do zapékací mísy střídavě vrstvěte osolené brambory, cibuli, uzené maso a uvařená vejce. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory.
  8. V misce rozšlehejte 6 vajec, přilijte k nim smetanu a mléko a přidejte 2 špetky soli a pepře. Vše promíchejte. Tuto směs nalijte do zapékací mísy na brambory, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.
Vysypané brambory z pytle Val_R / Shutterstock.com

Co o bramborách ještě nevíte

  • Brambory se do českých zemí dostaly v 16.–17. století, kdy se jim říkalo „zemská jablka“. Němci je nazývali Erdäpfel – toto slůvko převzala následně čeština jako erteple.
  • Brambory se jako první pěstovaly v klášterních zahradách a byly považovány za vzácnou zeleninu.
  • V minulosti byly ovšem brambory považované také za stravu pro prasata a lidé je z tohoto důvodu nechtěli jíst.

Jsou brambory vaší oblíbenou přílohou nebo si je často připravujete i jako hlavní jídlo?

Zdroje: 100+1, Kuchařka pro dceru, Kupi.cz