Holandský řízek je oblíbenou českou klasikou. Tato lahůdka se vyrábí ze směsi mletého bůčku a sýra. Jedná se o poměrně nový recept, který se u nás začal objevovat po druhé světové válce. Příprava holandského řízku není složitá a zabere jen málo času. Nejlépe chutná podávaný s bramborovou kaší. Tak pojďme do toho!
Pojďme se podívat trochu do historie. V raném novověku (16.–18. století) se jako pokrmy na holandský způsob označovaly jídla s ančovičkami, což byl hlavní artikl, který se tehdy vozil z Holandska do Čech.
Recepty na holandské řízky z různých kuchařek ovšem ančovičky nikdy neobsahovaly. Jediná spojitost s Holandskem je tak podle sýrů, které se do holandského řízku dávají. Obvykle do nich používáme eidam nebo goudu – a právě Edam a Gouda jsou názvy holandských měst.
Holandské řízky se u nás začaly vařit až po druhé světové válce. V kuchařkách se první recepty na toto jídlo objevují od 60. let minulého století.
Řízečky z panenky v parmazánové strouhance podávané se zeleninovým salátem potěší každého gurmána. Salát z rukoly skvěle doplní a odlehčí chuť masa a výslednou kombinaci si nejlépe vychutnáte k obědu nebo večeři.
Vídeňský řízek, v originále Wiener Schnitzel, je tenký telecí plátek obalený v trojobalu. Ideálně má být velký přes celý talíř a podává se s citronem a bramborovým salátem. Chutná malým i velkým a je léta ověřenou klasikou rakouské gastronomie.
Recept je uvedený na čtyři porce.
Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.
Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu musíte rozhodně vyzkoušet. Marinádu si můžete ochutit podle našeho receptu, případně si ji připravte tak, jak ji máte rádi. Každopádně vám garantujeme, že tyhle řízky budete chtít dělat pořád dokola.
Jaký řízek máte nejraději? Holandský, vídeňský, nebo klasiku v podobě vepřového či kuřecího řízku?
Zdroje: Kupi.cz, Zmlsané dějiny, Forbes