Zamilovali jste si zákusky Pavlova? Připravte si celý dort! Nádherně nadýchaným vzhledem připomíná baletčinu sukni, ostatně po jedné slavné baletce byl také pojmenován. Jak krásně vypadá, tak skvěle i chutná. A ačkoli se může příprava na první pohled zdát složitá, opravdu to není žádná velká věda. Ozdobit ho navíc můžete svým oblíbeným ovocem. Tak pojďme na to!
Anna Pavlova byla světoznámá ruská baletka, kterou proslavila taneční kreace „umírající labutě“. Baletka si později založila vlastní skupinu a po první světové válce vyrazila na světové turné. V letech 1926 a 1929 vystupovala se svým souborem na Novém Zélandu a v Austrálii.
Právě tyto dvě země se přou o prvenství při vzniku dortu Pavlova. Pravděpodobně jako první tento dezert připravil šéfkuchař hotelu Wellington na Novém Zélandu. Tímto dortem chtěl oslavit taneční umění Anny Pavlovy. Šéfkuchař se při tvorbě dezertu inspiroval lehkou a nadýchanou sukní baletky. Dort Pavlova je tak lahodným, sladkým ztělesněním baletní sukně.
Sněhové pusinky jsou jedním z nejjednodušších druhů cukroví, které si můžete na Vánoce připravit. Jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku, zamilují si je tedy malí i velcí.
Mini Pavlova s čerstvým ovocem je královnou všech dezertů a s jistotou si na ní pochutnají malí i velcí. Dezert Pavlova pochází pravděpodobně z Nového Zélandu, kde byl prý připraven na počest ruské baletky Anny Pavlovové, lehký bílý korpus má totiž připomínat baletní sukni. Příprava této dobroty je navíc jednodušší, než byste mysleli.
Nicméně tento kulinářský spor mezi Austrálií a Novým Zélandem vedl k rozsáhlejším studiím o původu dortu Pavlova. Tento cukrářský výzkum zjistil, že podobné nadýchané dorty ve tvaru velké sněhové pusinky, plněné šlehačkou a ovocem, se připravovaly již v 18. století v Evropě v aristokratických kuchyních napříč německy mluvícími zeměmi.
Z dortu budete mít 10 porcí.
Už jste někdy pekli Pavlovu?
Zdroje: Kupi.cz, BBC, Britannica