Ne každá nevolnost znamená otravu jídlem, ale pokud sníte něco zkaženého, může se to projevit už do pár hodin. Bolesti břicha, zvracení a průjem jsou jasnými signály. Nejčastěji za to můžou syrové ryby, maso, vajíčka nebo jiné rizikové potraviny. Když si nejste jistí, jestli je jídlo čerstvé nebo správně připravené, radši ho ani nejezte. A když už se to stane, je dobré vědět, jak si správně pomoct.
Příčinou otravy jsou bakterie, které se z určitých důvodů do vody nebo jídla dostanou a rozmnoží se tam. Vznikají tak pro člověka nebezpečné toxiny. Zpravidla k tomu dochází kvůli nedostatečné hygieně nebo špatnému skladování či přípravě potravin a nejčastějšími původci jsou bakterie Staphylococcus aureus či Bacillus cereus. K otravě tedy může dojít kdekoli – doma, na dovolené, v pouličním bistru i v luxusní restauraci.
Inkubační doba je poměrně krátká. Pokud tedy něco špatného sníte, zjistíte to nejpozději za pár hodin. Během té doby totiž nastupuje nevolnost a bolest břicha, kterou doprovází zvracení a vodnatý průjem. Můžete při tom mít i zimnici a výjimkou není ani bolest svalů a kloubů.
Horečka by se ale objevit neměla, stejně jako krev ve stolici – v případě takových příznaků tedy neváhejte a okamžitě vyhledejte odbornou pomoc. Mohlo by se jednat například o salmonelózu nebo o otravu klobásovým jedem (botulotoxinem), který může způsobit dokonce i zástavu dechu, případně jiný život ohrožující zdravotní problém.
Otrava z jídla má většinou lehký průběh a sama odezní po jednom až dvou dnech. Její komplikací je ale dehydratace, která může být nebezpečná hlavně pro děti, těhotné ženy nebo osoby s oslabeným imunitním systémem. Tito lidé by se tedy měli rizikovým potravinám úplně vyhnout.
Při otravě se pak doporučuje klid na lůžku, dostatečný příjem tekutin a užívání léků, například živočišného uhlí. Jiným lékům na průjem se raději vyhněte, protože by mohly zbytečně zpomalit vylučování potravin z těla. A pokud jde o dodržování pitného režimu, ideální je černý čaj (pro děti bezkofeinový).
Kromě zmiňované horečky a hlenu či krve ve stolici byste s návštěvou lékaře neměli váhat ani v případě, že se potíže po dvou dnech nezlepší, přestože se vyhýbáte fyzické námaze a dodržujete dietní opatření. Obzvlášť obezřetní buďte v případě, že má otravu malé dítě, starší nebo chronicky nemocný člověk. A nic nenechávejte náhodě ani při podezření na otravu během pobytu v exotické destinaci.
Jakmile zvládnete vypít oslazený černý čaj, zkuste zařadit i další lehce stravitelné potraviny bez obsahu tuku. Nejvíce se osvědčily suchary a starší bílé pečivo, ale také banány, ve vodě vařená rýže nebo brambory. Tělo tak rychleji získá energii, kterou potřebuje k úplnému uzdravení.
Vážné komplikace se objevují jen výjimečně, ale i lehká otrava dokáže potrápit a na několik dní vás vyřadit z běžného života. Dbejte tedy na prevenci, a pokud máte jakékoli podezření, tepelně nezpracované maso, ryby nebo vejce nekonzumujte. V těhotenství se jich vyvarujte, úplně stejně jako nepasterizovaného mléka. A riziko botulismu zase snížíte, když nebudete jíst prošlé konzervy nebo dlouho skladovanou doma zavařenou zeleninu.