Není nevolnost jako nevolnost. Akutní otrava jídlem se projeví už zhruba do dvou hodin po konzumaci zkaženého jídla, a to bolestí břicha, zvracením a průjmem. Nejčastěji intoxikaci způsobují syrové ryby a různé druhy masa, ale riziková jsou i vajíčka a další potraviny. Jakmile si tedy nejste jistí jejich čerstvostí a správnou úpravou, raději je vůbec nejezte. A pokud už k otravě dojde, dbejte na zásady první pomoci.
Příčinou otravy jsou bakterie, které se z určitých důvodů do vody nebo jídla dostanou a rozmnoží se tam. Vznikají tak pro člověka nebezpečné toxiny. Zpravidla k tomu dochází kvůli nedostatečné hygieně nebo špatnému skladování či přípravě potravin a nejčastějšími původci jsou bakterie Staphylococcus aureus či Bacillus cereus. K otravě tedy může dojít kdekoli – doma, na dovolené, v pouličním bistru i v luxusní restauraci.
Inkubační doba je poměrně krátká. Pokud tedy něco špatného sníte, zjistíte to nejpozději za pár hodin. Během té doby totiž nastupuje nevolnost a bolest břicha, kterou doprovází zvracení a vodnatý průjem. Můžete při tom mít i zimnici a výjimkou není ani bolest svalů a kloubů.
Horečka by se ale objevit neměla, stejně jako krev ve stolici – v případě takových příznaků tedy neváhejte a okamžitě vyhledejte odbornou pomoc. Mohlo by se jednat například o salmonelózu nebo o otravu klobásovým jedem (botulotoxinem), který může způsobit dokonce i zástavu dechu, případně jiný život ohrožující zdravotní problém.
Otrava z jídla má většinou lehký průběh a sama odezní po jednom až dvou dnech. Její komplikací je ale dehydratace, která může být nebezpečná hlavně pro děti, těhotné ženy nebo osoby s oslabeným imunitním systémem. Tito lidé by se tedy měli rizikovým potravinám úplně vyhnout.
Při otravě se pak doporučuje klid na lůžku, dostatečný příjem tekutin a užívání léků, například živočišného uhlí. Jiným lékům na průjem se raději vyhněte, protože by mohly zbytečně zpomalit vylučování potravin z těla. A pokud jde o dodržování pitného režimu, ideální je černý čaj (pro děti bezkofeinový).
Kromě zmiňované horečky a hlenu či krve ve stolici byste s návštěvou lékaře neměli váhat ani v případě, že se potíže po dvou dnech nezlepší, přestože se vyhýbáte fyzické námaze a dodržujete dietní opatření. Obzvlášť obezřetní buďte v případě, že má otravu malé dítě, starší nebo chronicky nemocný člověk. A nic nenechávejte náhodě ani při podezření na otravu během pobytu v exotické destinaci.
Jakmile zvládnete vypít oslazený černý čaj, zkuste zařadit i další lehce stravitelné potraviny bez obsahu tuku. Nejvíce se osvědčily suchary a starší bílé pečivo, ale také banány, ve vodě vařená rýže nebo brambory. Tělo tak rychleji získá energii, kterou potřebuje k úplnému uzdravení.
Vážné komplikace se objevují jen výjimečně, ale i lehká otrava dokáže potrápit a na několik dní vás vyřadit z běžného života. Dbejte tedy na prevenci, a pokud máte jakékoli podezření, tepelně nezpracované maso, ryby nebo vejce nekonzumujte. V těhotenství se jich vyvarujte, úplně stejně jako nepasterizovaného mléka. A riziko botulismu zase snížíte, když nebudete jíst prošlé konzervy nebo dlouho skladovanou doma zavařenou zeleninu.
Zdroje: ulekare.cz, benu.cz, nemoci.vitalion.cz