Vánoce, to je čas rodinných setkávání, pohody, ale i mlsání. A právě cukroví nesmí v žádné domácnosti chybět. Ještě nemáte napečeno? Nevadí, přinášíme tipy na 35 druhů cukroví. Pečené, nepečené, tradiční i netradiční recepty, s alkoholem i ty bez. V našem souhrnu si najde to své opravdu každý.
Prověřený recept na linecké nebo perníčky, které jsou hned měkké? Pečení cukroví nemusí být dřina. S našimi recepty se vám zaručeně povede, navíc bude výsledek určitě luxusní.
Klasika všech klasik, která o žádných Vánocích nemůže chybět. Linecké těsto v tomto receptu nemusíte dávat odležet, navíc je cukroví vláčné hned druhý den po upečení.
Low carb linecké cukroví se hodí pro všechny, kteří mají raději zdravější alternativy klasického cukroví. Toto linecké je nejen zdravé a bezlepkové, ale také neobsahuje ani gram cukru a chutná naprosto skvěle.
Linecké patří mezi nejoblíbenější druh cukroví, bez kterého se Vánoce prostě neobejdou. Podle našeho receptu vám bude na přípravu stačit pouze jedno odpoledne, těsto totiž není potřeba dávat odležet a linecké cukroví z něj můžete rovnou upéct. Navíc bude výborně vláčné již druhý den po upečení.
Medové perníčky, které jsou hned měkké? Anebo raději zdravější varianty, po kterých se nebudete muset cítit tak provinile? Nemusíte říkat dvakrát!
Perníčky patří mezi klasické vánoční cukroví, které by nemělo chybět u žádného štědrovečerního stolu. Zkuste letos pro změnu jejich alternativu z celozrnné špaldové mouky, která dodá těstu příjemnou oříškovou chuť.
Tyto měkké perníčky s polevou můžete jíst hned po upečení. Vyzkoušejte náš vánoční recept a perníčky se vám budou krásně rozplývat na jazyku. Perníkové těsto patří mezi tužší, doporučujeme použít pro přípravu kuchyňského robota. Pokud však tohoto parťáka v kuchyni ještě nemáte, vystačíte si i s obyčejnou mísou a vařečkou.
Recept na perníčky bez cukru a mouky jistě potěší všechny příznivce nízkosacharidového stravování a také celiaky. Jejich základem jsou mandle a připravíte je velmi snadno, vyzkoušejte tedy odlehčenou verzi tohoto oblíbeného vánočního cukroví a pochutnejte si zdravě.
Rohlíčky jsou další klasické české cukroví, které byste neměli na Vánoce opomenout. Vyberete si klasiku, nebo s lískovými ořechy? Pro ty, co nemohou oříšky, máme i variantu bez nich.
Vanilkové rohlíčky jsou klasikou mezi českým vánočním cukrovím, které by u štědrovečerního stolu určitě nemělo chybět. Na náš recept jsme použili vlašské ořechy, ale klidně je můžete mixovat i s lískovými oříšky či mandlemi pro jemnější chuť.
Vanilkové rohlíčky bez ořechů budete mít hotové během chvilky a pochutnají si na nich i ti, kteří nemohou z nejrůznějších důvodů jíst ořechy. Rohlíčky jsou naprosto vynikající a díky našemu videoreceptu je zvládne připravit opravdu každý.
Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. A není divu! Křehké rohlíčky chutnají po oříšcích, voní po vanilkovém cukru a neskutečně se rozplývají na jazyku. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky.
Ořechové pracny patří mezi tradiční cukroví našich babiček. Medvědí tlapky, jak se také někdy nazývají, zmizí rychlostí blesku. Zkuste je podle našeho prověřeného receptu.
Ořechové pracny nebo také medvědí tlapky patří mezi tradiční české cukroví našich babiček. Jejich příprava je snadná, jen k pečení potřebujeme plechové nebo silikonové vyklápěcí formičky.
Cukroví, na kterém si pochutnával sám prezident? S touto tradiční dobrotou s lískovými ořechy letos můžete zavzpomínat na Vánoce za první republiky i vy.
Masarykovo cukroví s lískovými oříšky (občas označováno také jako Masarykovy knoflíky) patří mezi tradiční druhy vánočního cukroví. Jméno mu propůjčil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který si na tomto druhu cukroví prý nesmírně rád pochutnával. A připravit si tuto sladkou dobrotu můžete i vy podle našeho receptu.
Ořechy plněné jemným krémem (někdy také nazývané slepované) patří k typicky oblíbenému cukroví. Taky není divu. Zvládne je i začátečník a do Vánoc jen málokdy vydrží nesnězené. Udělejte si radši dvojitou dávku.
Ořechy plněné jemným krémem patří mezi typické vánoční cukroví, které má rád snad každý. Výhodou našeho receptu je, že ho zvládne připravit i úplný začátečník. Tak si je pojďte s námi upéct, je to opravdu velmi jednoduché.
Křehké a nadýchané podvodnice rozvoní po vanilce celý váš domov. Rozhodně je nezavrhujte, jejich příprava je poměrně rychlá a snadná a během chvilky máte na stole nadýchané cukroví.
Křehké a nadýchané podvodnice jsou vánoční cukroví vonící po vanilce. Ještě za tepla se totiž obalují ve vanilkovém cukru. Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá a jistě ji zvládne každý.
Išlské dortíčky, jak se také nazývají, patří sice mezi trochu pracnější, zato mezi nejoblíbenější. Lahodný krém, čokoládová poleva a křehké těsto vás ohromí.
Išelské cukroví nebo také Išlské dortíčky je trochu náročnější na přípravu, ale na talíři zmizí většinou jako první. Tohle křehké těsto s lahodnou krémovou náplní polité čokoládou a s půlkou oříšku na vrcholu je přímo famózní.
Hit posledních let, který se proslavil na sociálních sítích. To jsou crinkles. Uvnitř se ukrývá vláčné těsto podobné brownies, na povrchu pak křupavá zasněžená kůrka. Věříme, že se k tomu receptu budete rádi vracet.
Crinkles jsou chutí i strukturou podobné brownies. Pod křupavou popraskanou kůrkou, která vypadá jako zasněžená, se ukrývá vláčné měkké těsto rozplývající se na jazyku. Tento čím dál tím populárnější druh vánočního cukroví si zamilujete a budete je chtít péct celoročně.
Cukroví, které provoní celý dům zázvorem, bylo oblíbené především v dřívějších dobách. Objevte jeho kouzlo i vy.
Zázvorky jsou tradičním druhem cukroví, které především v dřívějších dobách nesmělo chybět na štědrovečerním stole. Nejenže nádherně provoní dům zázvorem, jejich jemně pikantní chuti neodoláte.
Cukroví, které k nám proniklo z arabského světa a usadilo se i v našich končinách. Křupavé marokánky polité čokoládou si najdou místo i na vaší vánoční tabuli.
Marokánky patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Původně pocházejí z arabské kuchyně, což ale málokdo ví. Jsou krásně křupavé, voní po pomerančích a jejich výroba je vážně snadná.
Sádlové koláčky mají v Česku dlouhou tradici. A právem. Jejich přípravu zvládne i malé dítě a vyjdou na pár korun.
Sádlové koláčky s marmeládou nebo s mandlí patří mezi tradiční české cukroví. Jejich základem je jednoduché těsto se sádlem a příprava je tak snadná, že ji zvládnou i malé děti.
Pro milovníky opilého cukroví máme taky něco na zub. Opilý Izidor obsahuje nemalé množství alkoholu a jeho příprava nepatří mezi nejsnadnější, výsledek však rozhodně stojí za to. Lahodný krém a ořechová vrstva udělá z obyčejného cukroví nevšední zážitek.
Opilý Izidor, opilý František nebo také opilé řezy je vynikající vánoční cukroví s vlašskými ořechy, které ovšem rozhodně není pro děti. Jak už název této dobroty napovídá, obsahuje totiž ne zrovna zanedbatelné množství alkoholu. Chutná však přímo božsky, rozhodně tedy stojí za vyzkoušení.
Nadýchané cukroví jen ze tří surovin? Vinné cukroví paří mezi nejjednodušší a nejrychlejší na světě. Navíc se dá připravit i ve slané variantě.
Vinné cukroví patří mezi tradiční vánoční dobroty a na svátečním stole zmizí během chvilky. Skládá se pouze ze tří ingrediencí, jeho příprava je tedy velmi rychlá a jednoduchá. V troubě se cukroví krásně nafoukne a poté stačí jen obalit v cukru.
Kokosky patři mezi klasiku, která se rozhodně mezi ostatním cukrovím neztratí. Příprava je jednoduchá a výsledek luxusní. Vyzkoušet můžete také zdravé varianty bez cukru nebo s tvarohem.
Kokosky patří k těm druhům cukroví, které budete milovat už od útlého dětství. Recepty na kokosky si obvykle postačí pouze se třemi surovinami: S bílky, cukrem a kokosem. Příprava je rychlá a nenáročná, tak si je pojďte s námi vyzkoušet.
Pojďte si s námi připravit zdravé low carb tvarohové kokosky, které vás ohromí svou chutí. Recept je rychlý a velmi jednoduchý, takže si ho jistě oblíbíte. A pokud chcete a trochu toho cukru snesete, můžete si je ozdobit čokoládou.
Kokosky bez cukru potěší zajisté všechny, kteří nemohou nebo nechtějí do svého jídelníčku zařadit cukr. Jejich příprava je navíc velmi snadná, zkuste si je tedy na Vánoce připravit.
Tradiční český moučník, který se peče hlavně na Vánoce. Spojení nadýchaného těsta, kandovaného ovoce a čokoládové polevy vás ohromí.
Biskupský chlebíček patří mezi oblíbené vánoční zákusky, a to především v anglicky mluvících zemích. Díky kombinaci těsta, kandovaného ovoce a čokolády je krásně barevný, zároveň vydrží dlouho vláčný. Jeho příprava je přitom naprosto jednoduchá.
Nemáte čas se zabývat zdlouhavým pečením? Pak vyzkoušejte naše tipy na nepečené cukroví, se kterým si rozhodně ostudu neutrhnete. Lanýže, vosí hnízda, rumové kuličky patří mezi nejoblíbenější cukroví a věříme, že i u vás doma se po nich jen zapráší.
Famózní záležitost, která uspokojí i ty nejnáročnější labužníky! Objevte náš recept na lanýže jen ze dvou ingrediencí. Pro milovníky kvalitní hořké čokolády pak máme našlehané lanýže s likérem, které vám učarují.
Tyto čokoládové lanýže zvládnete připravit jen ze dvou ingrediencí, potřebujete pouze plechovku kondenzovaného mléka a kakao. Výsledek je ale nad očekávání famózní a garantujeme, že u jednoho kusu rozhodně nezůstanete. Lanýže jsou také skvělý způsob, jak zužitkovat zbytek salka, které vám zbylo z předchozího pečení.
Čokoládové lanýže, to je dokonale jemná našlehaná náplň z lahodné hořké čokolády, zahalená do tenoučké krusty kakaového prášku. Příprava této celosvětově oblíbené vánoční delikatesy je navíc velmi jednoduchá. Domácí lanýže pak můžete obalit v kakau, kokosu, sekaných mandlích nebo třeba oříšcích.
Vosí hnízda, nebo chcete-li včelí úly, patří mezi typické nepečené cukroví, které nikdy nezklame. Jejich přípravu však raději nechte na poslední chvíli, dlouho totiž nevydrží.
Vosí hnízda patří k nepečeným druhům vánočního cukroví, které si můžete připravit těsně před svátky. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Křupavé donuty jsou trošku netradiční, ale lahodné cukroví. Připravte si je s křupavou quinoou (případně burizony nebo pufovanou rýží) a kvalitní hořkou čokoládou. Garantujeme, že výsledek bude naprosto delikátní.
Křupavé čokoládové donuty, to je lahodná pochoutka, kterou zvládne připravit každý. Tyto dobroty ve tvaru koblížků jsou ideální, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete péct nebo dělat nic moc složitého.
Nepečené kuličky na tisíc způsobů nemohou o Vánocích chybět. Zkusíte rumové s kokosem, medovníkové nebo a lá Raffaelo?
Ovesné kuličky s rozinkami patří mezi to nejjednodušší nepečené vánoční cukroví vůbec. Do jeho přípravy tedy můžete bez obav zapojit i děti.
Čokoládovo-ořechové kuličky připravíte během chvilky, protože patří mezi nepečené vánoční cukroví, navíc výtečně chutnají. Jejich základem je karamelové kondenzované mléko a dětské piškoty.
Kokosové kuličky bez cukru jistě přijdou vhod všem, kdo nechtějí nebo nemohou jíst cukr, zároveň si ale nedovedou představit sváteční atmosféru bez tohoto druhu cukroví. Příprava kuliček je velmi jednoduchá a rychlá, můžete tedy s klidem zapojit i děti.
Medovníkové kuličky si vychutnáte jako vánoční cukroví i kdykoli jindy během roku. Jsou tak dobré, že zmizí ze svátečního stolu jako první a jejich příprava je jednodušší, než byste čekali.
Rumové kuličky s kokosem patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Kuličky krásně voní rumem a budete je mít hotové během chvilky.
Jednoduché Raffaello kuličky jsou jeden z nejoblíbenějších nepečených druhů cukroví, navíc je budete mít hotové během chvilky. Stačí vám jen kondenzované mléko, strouhaný kokos a pár minut času na tvarování. Díky tomu, že jde o nepečené cukroví, je můžete připravit až na poslední chvíli.
Milovníci kávy se na Vánoce určitě neobejdou bez kávových zrn. Toto retro cukroví si místo na vašem vánočním stole bezesporu najde.
Kávová zrna patří mezi oblíbené cukroví, které se připravuje nejen o Vánocích. Zrna jsou velmi lahodná, sladká a hlavně jednoduchá na přípravu.
Kokosová roláda je rychlovka, která se vám bude hodit. Stihnete ji, i když nemáte na cukroví moc času. Nechte ji ale radši na období těsně před Vánoci.
Nepečená kokosová roláda je vynikající záležitost, kterou jistě znáte ze svátečně prostřeného stolu s vánočním cukrovím u vašich babiček. Příprava rolády je velmi snadná a nezabere moc času, můžete si ji tedy s klidem nechat až na konec těsně před Vánocemi.