Patizon je bratrancem tykve obecné a má i velice blízko k dýni. Je plný vitamínů, minerálů a má nízký obsah kalorií. Výborně chutná, dá se připravit na mnoho způsobů a hodí se skoro ke všemu. Jak na něj? Poradíme vám hned několik jednoduchých receptů, jak s touto zeleninou v kuchyni naložit.
Než se pustíte do vaření, je potřeba si patizon připravit. Má tužší bílou slupku, kterou musíte oloupat – uvnitř najdete semena, ta jsou ale jedlá, tudíž je nemusíte vydlabávat jako například u dýně. Poté ho už jen nakrájejte či jinak připravte podle daného receptu. Tak hurá na něj!
Nechce se vám stát desítky minut v kuchyni při přípravě večeře? Patizonové karbanátky uděláte hned a potěšíte jimi všechny strávníky.
Nejprve nastrouhejte patizon a zhruba 150 g sýru eidam. Přidejte jedno vejce, nadrobno nakrájený salám a 4 lžíce mouky. Směs promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Následně z ní vytvarujte karbanátky, vyskládejte je na plech a šup s nimi do trouby. Nebo je můžete také obalit ve strouhance a osmažit na pánvi.
Jak na to? Oloupaný patizon nakrájejte na plátky, osolte a nechte „vypotit“ podobně jako lilek. Následně je vyskládejte do pekáčku, proložte plátky hermelínu a kolečky cibule. Každou vrstvu okořeňte libovolnou směsí koření a vše zalijte žloutky rozkvedlanými ve smetaně. Pečte v troubě asi 45 minut. A konečně podávejte, například s pečivem či bramborem.
Jste vegetarián, nebo se snažíte omezit konzumaci masa, ale nechcete se připravit o řízky? Vyzkoušejte smažený patizon.
Příprava je vlastně úplně stejná jako u klasických řízků. Patizon nakrájený na plátky prostě obalte v trojobalu a osmažte dozlatova. Podávat jej můžete třeba s bramborami nebo bramborovou kaší.
Léto a doba letního grilování ještě není u konce. Ke klasické grilované zelenině zkuste přidat i patizon – jeho chuť vás určitě nezklame.
Patizon oloupejte a nakrájejte na plátky široké přibližně 1,5 cm. Potřete směsí z olivového oleje, bylinek a soli a ogrilujte z obou stran. Na závěr pak zeleninu posypte strouhaným sýrem.
Dobrou chuť!
Zdroj: Kupi