Pandán je poměrně obvyklou pokojovou dekorační rostlinou. Málokdo však v našich končinách tuší, že se jedná také o velice zajímavou surovinu s lahodnou chutí, která má dokonce řadu příznivých účinků na naše zdraví. Právě nyní jsou pandánové listy skvělé jako první pomoc při nachlazení a oslabené imunitě. A umí toho mnohem víc. Přečtěte si, proč se vyplatí tuto pokojovou rostlinu pěstovat a mít její listy neustále po ruce.
Koho by napadlo, že ta nenápadná palma v rohu pokoje v sobě ukrývá tak zajímavou chuť? Pandán je oblíbenou surovinou v Thajsku, Malajsii a po celé jihovýchodní Asii.
Listy mají svěží, lehce oříškovou chuť připomínající vůni jasmínu s trochou vanilky. Obvykle se prodávají a konzumují ve formě pasty nebo sypkého prášku, který se přidává do sladkých i slaných jídel a dezertů, džusů, mléčných koktejlů, smoothies nebo kaší, a to díky své chuti i krásně světle zelené barvě.
Celé listy se mohou také vařit a blanšírovat, pro ovonění přidávat během vaření do rýže (podobně jako třeba půlka cibule), případně se do nich balí kousky masa před pečením či restováním.
Tekutý extrakt z listů pandánu nebo sypký prášek se dá výjimečně koupit i u nás, většinou v obchodech (převážně e-shopech) s asijskými, orientálními a jinými zahraničními potravinami.
Zužitkovat ale můžete také čerstvé listy rostliny, kterou si vypěstujete i doma. Je poměrně nenáročná, vyžaduje slunné a světlé stanoviště bez přelévání a dostatek prostoru, protože listy mohou dorůstat i metrové délky. Ty se pak dají odřezávat a používat na přípravu odvarů nebo přidávat přímo do jídel.
Pandán je součástí lidového asijského léčitelství již po staletí. 100 g pandánové pasty (čistého extraktu z listů) obsahuje kolem 2,2 g bílkovin a 30 % doporučené denní dávky (DDD) železa, 10 % DDD vápníku a 11 % vlákniny. Dále je bohatým zdrojem vitamínu A i beta karotenu.
Podle portálu Healthline, který mimo jiné shrnuje závěry nejrůznějších medicínských a vědeckých studií publikovaných na serveru National Library of Medicine, mají pandánové listy celou řadu příznivých účinků na zdraví (viz dále v článku), například ve formě odvaru nebo čaje.
Pokrájené listy pandánu dejte do vroucí vody a krátce povařte. Podle velikosti běžné rostliny dávkujte 1 až 2 listy na hrnek vody. Při potížích i preventivně se doporučuje pít jeden až dva šálky pandánového čaje denně.
Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!
Zdroje: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com