Příprava kakaa může být vůbec obyčejná. Hravé čoko bomby do mléka se staly opravdovým hitem, který si užívají jak děti, tak dospělí. Jejich kouzlo je v tom, že se v horkém mléce rozpustí čokoláda s kakaem a odhalí sladké překvapení uvnitř. Nejlepší je, že si je snadno uděláte doma a můžete je použít jako skvělý jedlý dárek. Jak na výrobu čokoládových bomb a co do nich dát?
Čokoládové koule neboli bomby zaplavily internet a sociální sítě už před několika lety a od té doby jsou oblíbenou pochoutkou. Zejména během sychravých podzimních dní nebo v období Vánoc, kdy mohou být neotřelým vlastnoručně vyrobeným dárkem.
Čoko bomby se dokonce dají i koupit, nejedná se ovšem o žádnou levnou záležitost a ceny se dost liší. Za jeden kus dáte na internetu obvykle kolem 80 Kč až 188 Kč, v e-shopech se zahraničními potravinami se dá narazit i na dovozové, jejich cena začíná na 49,90 Kč.
V každém případě není nic snazšího než si duté, plněné koule vyrobit doma. Potřebovat k tomu budete jen čokoládu, sypání dovnitř a silikonovou formu ve tvaru polokoulí. Tu koupíte v kamenných i online domácích a cukrářských potřebách (zhruba od 200 Kč). Pokud se vám nechce kupovat, nebo ji nemáte zrovna po ruce, pak můžete použít i klasickou formu na muffiny, případně samostatné košíčky na muffiny, jen nedocílíte tak pěkného rovnoměrného a kulatého tvaru.
Vždy myslete pouze na to, že by průměr jedné koule měl mít kolem 5 cm. Do menších by se vám nevešlo tolik kakaa a dalšího sypání, aby se běžný hrnek mléka dostatečně ochutil. Větší by zase nemusely projít hrdlem hrnečku.
Dovnitř se typicky dává porce instantního kakaa a hrst mini marshmallow, které jsou většinou určené právě pro dozdobení a dochucení hrnku teplé čokolády nebo kakaa. Dnes se už dají poměrně dobře sehnat. Na internetu je najdete a objednáte od značek Haribo Chamallows, Sweet Time, Whittard, Marsk & Spencer (koupíte i v jejich kamenných prodejnách), Diana a v některých e-shopech se zahraničními potravinami také od značek Dr. Oetker a Nestlé.
Kromě toho můžete přidat špetku skořice a pro dospělé i hřejivého chilli prášku, děti zase určitě potěší barevné sypání.
Čokoládový krém se bude hodit do všech slepovaných vánočních druhů cukroví, kterým chcete dodat pořádný čokoládovou chuť. Zároveň jím můžete naplnit také pařížské rohlíčky, čokoládové koule, kakaové ořechy i čokoládové košíčky.
Pokud si budete chtít dát s přípravou záležet, nebo máte bomby jako dárek pro své blízké, můžete celý recept posunout ještě o úroveň výše. Temperovaná čokoláda se totiž bude krásně lesknout a bude hladší a křupavější. Celý trik spočívá v tom, že je potřeba v lázni nebo v mikrovlnce čokoládové pecičky rozehřát na přesných 45 °C (bílou na 40 °C), v čemž vám pomůže teplotní sonda.
Poté se menší část teplé čokolády nechá stranou a zbylá se zchladí na 27 °C (bílá na 25 °C). Toho docílíte převalováním čokolády stěrkou na mramorové desce, umístěním do studené volní lázně nebo naředěním trochou nerozpuštěných kousků čokolády. Zchlazenou čokoládu je poté opět nutné o pár stupňů zahřát na 30–32 °C (bílou na 28 °C). Buďto přimícháním zbylé teplé čokolády nebo mírným zahřátím. Hotová by pak měla ve formách rychleji tuhnout.
Zdroj: The Kitchn, Kupi