Zásadní chyby, kvůli kterým vám plesniví kompost! Pozor na to, co do něj dáváte

Člověk sype zbytky zeleniny a ovoce na kompost. Viktor Sergeevich / Shutterstock.com

Ať už na zahradě nebo v bytě, stále více lidí se věnuje kompostování. Výsledné hnojivo je vhodné nejen pro záhony, ale i pro hnojení pokojových rostlin nebo bylinek v kuchyni či na okenním parapetu. Co dělat, pokud váš kompost pravidelně plesniví a hnije? Nejprve si ověřte, že do něj přidáváte pouze vhodný biologický odpad. Začněte u ovoce. I jeho kompostování má svá pravidla a existují druhy, které ho mohou znehodnotit. Které ovoce to je? A které se naopak lidé často zbytečně zdráhají přidat do kompostu?

Přečtěte si také

Známe letošní vítěze soutěže Hračka roku: Tohle je nejlepší míč, LEGO i české pohádkové divadlo

Co se shnilými jablky?

Silně poškozené, nahnilé, nebo dokonce nakažené plody je vždy potřeba co nejdříve zlikvidovat a dostat od zdravých stromů, jejich kořenů a půdy pryč. Klidně k tomu ale můžete využít kompost – už dávno totiž neplatí, že do něho nakažené plody nepatří.

Důležité pouze je, aby se jablka stihla zcela rozložit a nehrozilo další šíření nemocí. Budete-li potom takové hnojivo využívat na zahradě jako zeminu, neměl by být žádný důvod k obavám. „Díky tlení za nepřístupu vzduchu a při vyšší teplotě dojde ke zničení choroboplodných zárodků,“ vysvětlil pro iDNES.cz Jan Kopřiva, odborník na choroby rostlin z firmy Semena Vaněk. Kompost navíc doporučuje posypat zahrádkářským vápnem a nechat ho proležet před zimou.

Shnilé jablko v dlani FRIEVA / Shutterstock.com

TIP: Myslete na zelené a hnědé vrstvy

Při vyhazování shnilých jablek na kompost pouze myslete na základní pravidlo vrstvení, aby se vám plody pěkně rozkládaly a dále nehnily na jedné velké hromadě. Na každý 1 díl zeleného bioodpadu (ovoce, zelenina, tráva apod.) patří 2 až 3 díly hnědého (papír, větve, suché listí ad.).

Exotiku na (český) kompost raději ne

Nejrizikovější jsou ze všech druhů ovoce potom citrusy, respektive jejich slupky a zbytky dalších exotických plodů, například banánů nebo ananasů. Ty se velmi dlouho rozkládají, takže hrozí, že začnou plesnivět a znehodnotí celý kompost, a proto se na něj spíše nehodí. Zejména pokud jde o menší kuchyňské kompostéry, které nejsou tak vrstvené a odvětrávané jako venkovní.

  • Tip: Pokud i přesto chcete zbytky citrusů kompostovat, doporučuje se je pokrájet na co nejmenší kousky, abyste usnadnili jejich rozkládání, dále dodržovat pravidlo vrstvení a myslet na to, aby množství tropických plodů tvořilo v celkovém „zeleném“ bio odpadu maximálně 10 %.
  • Mimo kompost je nejvhodnější zbytky exotického ovoce vyhazovat do hnědých bio popelnic.

Řada lidí se také obává chemického postřiku exotických plodů, který by z organického bio hnojiva udělal spíše toxický odpad. Jedná se však o zbytečnou obavu. Ovoce se totiž ošetřuje fungicidy, které jsou organického původu a bez problému se rozloží.

Slupky exotického ovoce v misce ViktoriiaBondar / Shutterstock.com

Co dalšího na kompost nepatří?

Některé další zakázané suroviny jsou jasné, u jiných si lidé nejsou jistí. V každém případě kvůli obsahu škodlivých a toxických látek, riziku hniloby nebo množení nežádoucích bakterií, byste na kompost neměli nikdy dávat následující:

  • zbytky masa, kostí a vařených jídel,
  • (přepálené) stolní oleje a tuky,
  • rostliny napadené plísní a škůdci,
  • chemicky ošetřený materiál (například lakované dřevo),
  • popel z cigaret a uhlí (naproti tomu popel ze dřeva na kompost může),
  • barevné tiskoviny, časopisy, letáky,
  • podestýlky masožravých zvířat (podestýlka býložravců ovšem na kompost může).

Zdroje: iDNES, Kupi