Tři technologické vychytávky pro lepší domov. S čím pomůžou?

Ruka drží v ruce telefon, který ovládá lampu Stock-Asso / Shutterstock.com

Požadavky na hygienu a bezpečnost v domácnostech neustále rostou. Naštěstí s nimi drží krok i vývoj moderních technologií, které v poslední době zaznamenaly významný pokrok a často jsou cenově dostupné. Jak tyto technologie fungují a proč byste je měli mít doma? Přinášíme vám tři osvědčené tipy vhodné jak pro malé byty, tak pro prostorné rodinné domy.

Přečtěte si také

Povodně ochromily supermarkety: Seznam prodejen, které musely zavřít

Bezpečnostní kamery a termostaty na principu AI

V rodinném domě nejspíš využijete kamery a termostaty s aplikací Google Nest, která využívá umělou inteligenci. A to tak, že reaguje na chování jednotlivých obyvatel. Přesně tedy ví, jestli jsou doma, nebo v práci, případně zda jsou vzhůru, nebo spí. Podle toho nastaví teplotu na požadovanou úroveň. Díky síťovým kamerám s nepřetržitým provozem navíc budete mít vše pod kontrolou. Počítejte s řádově s jednotkami tisíc za jedno zařízení.

Bezpečnostní kamera APChanel / Shutterstock.com

Samočisticí trouby

Spoustu práce vám ulehčí i další vychytávka – samočisticí trouba. Na trhu najdete hned několik typů a každá z nich pracuje s jinou čisticí technologií. Může jít o vodní páru nebo například katalytické čištění, které nabízejí trouby s unikátním povrchem.

Za nejefektivnější ale odborníci i spotřebitelé považují modely s čištěním na principu pyrolýzy. Ty veškeré mastnosti i další nečistoty spálí na prach, protože se dokážou zahřát až na teplotu okolo 500 °C. Vy pak troubu jen vytřete suchým hadříkem a máte hotovo. Jejich cena přitom začíná už zhruba na 8 000 Kč.

Chytré osvětlení

Bezpečněji a pohodlněji se budete cítit i díky inteligentnímu osvětlení, které můžete ovládat na dálku svým smartphonem. Kromě vypínání a zapínání ale prostřednictvím chytrého telefonu zvládnete i nastavit intenzitu nebo barvu světla. Zároveň umí taková svítidla reagovat i na pohyb nebo vás mohou ráno příjemně probouzet, i když je venku ještě tma.

Zdroj: Kupi, Alza