Odstraňování kůže z filetů ryb před jejich přípravou je běžným českým zlozvykem. Nejen, že se tím pokrm ochudí o značnou část své chuti, ale zbytečně se také připravujeme o cenné látky a vitamíny. Přečtěte si, proč je dobré kůži na lososovi ponechávat i jak ji připravit v 5 jednoduchých krocích tak, aby byla vždy krásně křupavá a skutečně chutná.
Někteří lidé se kůže zbavují kvůli její tučnosti. Jiní ji nemají rádi, protože jim vždy vyjde gumová a rozmáčená. V obou případech je její odstranění zbytečné, skoro až chybné.
Vždy se dá totiž připravit krásně dokřupava a navíc obsahuje důležité látky a vitamíny (mnohé si dokonce naše tělo neumí ani samo vytvořit), které pak lidé musí dodávat svému tělu pomocí drahých doplňků stravy. A přitom stačí jíst více ryb. I jejich kůže.
Z kuchařského hlediska se vyplatí připravovat rybu i s kůží proto, že se maso nebude připékat k pánvi, bude více šťavnaté a zachová si svůj tvar (a nebude se vám rozpadat). Navíc také získá mnohem lepší a bohatší chuť, neboť do sebe natáhne zdravé tuky z kůže, které jsou významným nositelem chuti. Celý pokrm tak pozvedne o úroveň výše.
Co se zdraví příznivých benefitů týče, kůže z lososa je podobně jako rybí maso bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou klíčové pro správnou funkci orgánů. Vezmeme-li v potaz, jak bídně je na tom naše vnitrozemská populace s konzumací ryb a příjmem omega-3, je škoda zbavovat se jakéhokoliv zdroje těchto cenných látek.
Omega-3 jsou skvělé pro zdraví srdce, působí v těle protizánětlivě, mají velmi dobrý vliv na kvalitu kůže, vlasů a nehtů a pozitivně ovlivňují i psychiku a činnost nervové soustavy. „Málokdo si tyto projevy s nedostatkem mastných kyselin spojuje. Mohou se projevit i takové věci, jako jsou formy lehkých depresí. Protože mastné kyseliny jsou využívány i k syntéze neuromediátorů v mozku a chrání nás před zlem depresivního ladění. Máme potom podstatně lepší adaptaci na stres,“ potvrdil zdraví příznivé benefity mastných kyselin docent Miloslav Hronek z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v rozhovoru pro Český rozhlas.
Kůže z lososa je dále dobrým zdrojem bílkovin, selenu, vitamínu D i kolagenu.
Tento postup se hodí pro přípravu většiny sladkovodních i mořských ryb, které se všeobecně vždy doporučuje připravovat spolu s kůží.
Zdroje: Český rozhlas Hradec Králové, Healthline, MedicalNewsToday