Držíte se pravidla, že je prořezávání záležitostí vegetačního klidu? Zkušení zahrádkáři vědí, že to není pravda. Už v létě je mnohdy potřeba zasáhnout a zbavit se některých větví. Vhodným prořezáváním můžete podpořit zdraví daných rostlin, a navíc dosáhnout větší úrody. Také pomáhá omezit velikost vašich rostlin a zabránit jim, aby přerostly svůj vyhrazený prostor. Poradíme vám, proč byste měli zastřihávat i v létě a na co se zaměřit.
Vegetační období začíná po létě. Podzim a zima se pro prořezávání volí nejčastěji, protože opadají listy a zpomaluje se růst. Míza se v tomto období stahuje zpět do rostliny a při prořezávání snáší mnohem méně stresu. Jelikož jsou v zimním období stromy bez listů a plodů, je mnohem lépe vidět, které větve je potřeba odstranit.
Zimním prořezáváním se nesnižuje velikost stromu nebo keře, ale naopak se jím posiluje růst, který přijde na jaře. Zimní prořezávání pošle všechny hormony a auxiny (hormony růstové šťávy) zpět do další sady pupenů.
Je to proto, že rostliny mají apikální dominanci, takže zaměřují svůj růst na hlavní stonek rostliny, což zase vede ke zvýšenému růstu směrem nahoru k vrcholu rostliny. Jednoduše řečeno, když odříznete velkou nežádoucí větev, strom využije energii do růstu kmene a jiných větví. Takže když v zimě prořezáváme, signalizujeme stromu nebo keři, aby poslal energii jinam, což má za následek zvýšení růstu listů v následujícím roce. Někdy to bude namísto plodů, protože rostlina má tolik energie, že ji využije buď k růstu, nebo k plodům.
Letní prořezávání je úplně o něčem jiném, protože vaše stromy nebo keře jsou v plném růstu a možná zrovna kvetou nebo plodí. Prořezávání stromů a keřů v létě se obvykle provádí za účelem podpory plodů nebo kvetení v tomto a následujícím roce. Vyžaduje mnohem větší opatrnost, abychom stromům neublížili. Populární je například u jabloní. Jejich větve bývají natolik přetížené plody, že se mohou lámat. Mnohem lepším řešením je takové větve prořezat a zmenšit tím zátěž.
Prořezávání v létě je také opravdu užitečné pro sledování růstu. Pokud něco roste nesprávným směrem nebo způsobem, můžete to napravit. Letní prořezávání může také pomoci snížit velikost vašich stromů nebo keřů. Některé stromy mají větší užitek z letního než zimního prořezávání, jako třeba švestky a třešně. Je to proto, že jsou náchylné k onemocnění listů.
Pokud v tomto období prořezáváte, snažte se to dělat za zataženého dne, vyhýbejte se prořezávání ve vlnách veder nebo ve vlhkém počasí, protože by se zvýšila šance na přenos chorob. Pokud v létě nutně prořezávat nemusíte, nechte to na zimní období, jinak můžete stromům nebo keřům ublížit.
Mnoho ovocných stromů, včetně jablek, mišpulí a moruší, produkuje úrodu na krátkých kvetoucích ostruhách podél spodní poloviny větví. Nepotřebují prořezávání, ale omezení bujného růstu na jaře podpoří produktivnější růst.
Při správném provádění může řez snížit choroby rostlin. Selektivní ztenčování větví zvýší cirkulaci a pronikání světla do celé koruny. Dřevo a listy některých stromů jsou velmi náchylné na houbovité choroby, patří sem zejména švestky, jabloně, meruňky a třešně. Houba infikuje dřevo a způsobuje stříbření listů s následným odumíráním větve. Prořezávání v létě pomáhá vyhnout se infekci, protože jsou spory plísní přenášeny vzduchem mezi zářím a květnem. To je také čas prořezat všechny větve, které jsou slabé, konkurují si nebo se kříží.
Po několika letech se snižuje produktivita některých ovocných keřů, jako je černý rybíz a josta. Jakmile sklidíte rybíz, seřízněte ty nejtlustší a nejstarší stonky u základny, ponechte jen několik mladších stonků s plody a nejsilnější nový porost.
Ovocné keře, včetně angreštu a červeného a bílého rybízu, mohou bez prořezávání přerůst svůj prostor. Prořezávání nejmladších výhonků v aktuální sezóně omezuje velikost rostlin a podporuje tvorbu produktivnějších výhonků.
S výjimkou podzimních malin produkují ostružiny a letní maliny každý rok nové větve, které budou plodit příští léto. Staré mohou být seříznuty až k zemi, aby se vytvořil prostor pro nové stonky.
Ovocné knedlíky v netradičním provedení s kokosem a Baileys krémem si zamilujete. Plnit je můžete ovocem dle chuti a po uvaření je obalte v kokosu, případně jiné dobrotě. Garantujeme, že se po nich jen zapráší.
Liány a šplhavé rostliny mohou na konci sezóny udělat pořádný nepořádek. Prořezávání v létě odstraňuje masy měkkého porostu bohatého na dusík, a pokud se opakuje každý rok, postupně umožní, aby se v rostlině nahromadila potaš podporující květy.
Přerostlé keře vytvářejí své květy vysoko na rostlině, kde nejsou vidět. Všechno, co kvete od začátku zimy do pozdního jara, lze v létě seříznout.
Včasné tvarování keřů, jako je dřišťál, zmarlika, kdoulovec nebo trojpuk, je zásadní pro vytvoření silné kostry větví a podpoří kvetení v prvních letech rostliny.
Zdroj: Gardenersworld, Kupi, Gardenninja