Pečete doma sušenky? A taky vždycky neodoláte a sem tam si uždibnete kousek syrového těsta? To přitom může být zdraví nebezpečné a zadělat si můžete kvůli možnému výskytu bakterií na nepěkné zažívací potíže. A přesně proto vzniklo jedlé těsto na sušenky (edible cookie dough), které je dezertem samo o sobě a můžete si ho vychutnávat zcela bez obav. Nemusí se péct, hotové je za čtvrt hodiny a zmizí ještě rychleji. Jak si jedlé sušenkové těsto připravit?
Jedlé těsto si našlo cestu do srdcí (a žaludků) milovníků sladkého především v Americe, odkud se jeho popularita šířila dále do světa.
Ve Spojených státech se běžně prodává v tubě jako univerzální hmota pro přípravu sušenek i konzumaci za studena. A to nejen v obchodech, ale dokonce existují obchůdky, kde vám ho připraví do kelímku k okamžité spotřebě podobně jako zmrzlinu.
U nás ho čas od času prodávají obchody se zahraničními a dovozovými potravinami, případně je v několika příchutích k dostání od značky Vilgain (259 Kč za skleničku 350 g). Oblíbené jsou rovněž pochoutky s jeho příchutí. Sehnat se dají zmrzliny s příchutí Cookie Dough (od Ben & Jerry’s nebo Naturli’), pomazánky (např. Proteinella) i proteinové tyčinky a prášky.
Velice snadno si ovšem takové jedlé těsto připravíte doma. Protože neprochází žádnou tepelnou úpravou, je jeho výroba opravdu rychlá, snadná a zvládnou ji s vámi klidně i menší děti. Na druhou stranu je z takového důvodu potřeba v jeho receptu vynechat rizikové suroviny. V první řadě syrová vejce. A v té druhé „nevydezinfikovanou“ mouku, která je z hlediska výskytu případných bakterií mnohem horší než zmíněná vajíčka.
Vše se dá ovšem snadno zachránit. Před přípravou těsta dejte hladkou mouku podle chystaného množství na minutu až dvě do mikrovlnky, ještě lépe ale do trouby. Vysypte ji na plech s pečicím papírem a dejte péct na 5 minut při 180 °C. Pak už jen stačí počkat, až trochu vychladne a můžete se pustit do práce. A co budete potřebovat?
Jsou rychlé, jednoduché a ještě k tomu chutné. Banánové muffiny se hodí prostě pro jakoukoliv příležitost. A navíc je to skvělá možnost, jak zužitkovat zapomenuté banány na dně košíku s ovocem.
Hotové těsto skladujte v lednici a podávejte v podobě kopečků, krájených plátků nebo kuliček. Pro ochucení můžete použít klasickou mléčnou nebo hořkou čokoládu, ale také pecičky čokolády karamelové, růžové (ruby) nebo třeba pomerančové, případně přidat například drcené ořechy či barevné sypání.
Zdroje: Allrecipes.com, WhatMollyMade.com