Někdy zkrátka není nad to vysypat obsah sáčku do hrnce nebo šálku, přidat vodu a za chvíli si pochutnávat na horké polévce. Jenže ty instantní bývají plné umělých přísad, soli, nezdravých tuků a dochucovadel. Velmi snadno se přitom dají namíchat vlastní směsi, které vám doma i na cestách ušetří plno práce a budou mnohem chutnější a výživnější. Jak připravit základ pro domácí instantní polévky?
Bude se vám hodit jako univerzální základ pro většinu instantních polévek. Obsahuje mix kořenové zeleniny, bylinek a hub a snadno si ho vyrobíte doma.
Nejprve si připravte očištěnou zeleninu: Zhruba 130 g mrkve, 100 g petržele, 100 g pórku, 10 g petrželové natě, 10 g oloupaného zázvoru, 10 g oloupaného česneku, 20 g cibule a 60 g hub (žampionů).
Postup: Všechnu zeleninu nakrájejte na menší kousky a poté rozmixujte na hrubší (rovnoměrně velkou) drť. Tu dejte na plech s pečicím papírem nebo silikonový plát v sušičce potravin (případně na klasickou mřížku vystlanou pečicím papírem).
1 lžíce sušené směsi by měla vystačit na 300 až 500 ml vody. Sůl dávkujte podle vlastní chuti a potřeby.
Tip: V obchodech s kořením se dá koupit i celá řada jednodruhové sušené zeleniny (od kostiček mrkve přes pórek, petržel, celer až po houby a bylinky), kterou si můžete libovolně namíchat, rozmixovat a ušetřit si tím práci se sušením a pečením.
Chcete shodit nějaké to kilo nebo posílit imunitu? Připravte si silnou zeleninovou tzv. tukožroutskou polévku. Vydrží vám na týden a je to vitamínová bomba.
Poctivý kuřecí vývar zlatavé barvy neuspěcháte. Když si na něj však vyhradíte dostatek času a necháte jej dlouze táhnout na mírním ohni, získáte skvělou polévku plnou živin a výborné chuti.
A co dalšího k základu přidat, aby vznikla instantní polévka pro rychlou přípravu? O hustou konzistenci se postarají vločky (ovesné, žitné, jáhlové, pohankové) nebo luštěniny (ideální je červená čočka, která se vaří rychle, nebo hrachové vločky). Chuť zase dodají bylinky a koření (libeček, pažitka, majoránka, tymián, mletý muškátový oříšek apod.) či lahůdkové droždí. A pro ozvláštnění a zasycení můžete přidat čisté sušené maso (krůtí, hovězí, kuřecí), instantní polévkové nudle, sušené brambory nebo sušené houby.
Příprava je potom velmi snadná. Libovolnou směs nasypte do horké vody, přiveďte k varu a krátce povařte, dokud nebudou sušené suroviny měkké a polévka nezhoustne. Pro mixování se můžete inspirovat receptem na krémovou česnečku níže, případně čtyřmi dalšími kombinacemi, které najdete dále v článku.
Na 2 velké porce po 400 ml budete potřebovat:
Žlutá čočková: Základ ze sušené kořenové zeleniny + žlutá čočka + sušená cibule + ovesné vločky + sušený libeček + tymián, oregano + sůl
Červená čočková: Základ ze sušené kořenové zeleniny + červená čočka + čirok + pohankové nebo jáhlové vločky + mleté nové koření + lahůdkové droždí + sůl a pepř
Houbová: Sušené houby + sušené brambory + sušený vývar + sušený hrášek + žitné vločky + majoránka + libeček + sušená cibule + sůl
Gulášová: Gulášové koření + mletá paprika + žitné vločky + sušené brambory + domácí hovězí sušené maso (kousky či mleté) + sušený česnek + sušená cibule + sůl a pepř
Zdroje: autorský text, Celoroční kuchařka, Kupi