Znáte ovocné rolky neboli kůže? Tenké plátky jsou ideální svačinkou, která zmizí rychlostí blesku pod rukama dětí i dospělých. Jejich příprava není nijak náročná, uskladněné vydrží dlouhou dobu a upotřebíte na ně opravdu jakékoliv přebytečné ovoce. Ať už máte jahody, jablka, třešně či meruňky ze zahrádky nebo si z lesa přinesete o něco více malin či borůvek. Jak si rolky připravit v sušičce a jak v troubě? A jaké kombinace ovoce zvolit?
Použít můžete doslova jakékoliv čerstvé, sušené, mražené nebo konzervované druhy ovoce a jejich kombinace od jablek, hrušek, třešní a višní, meruněk či broskví přes jahody, maliny, borůvky, ostružiny až po mango, pomeranče, ananas či meloun.
Pokud s rolkami začínáte, doporučuje se do směsi zařadit dostatek ovoce s vyšším obsahem pektinu – jablka, švestky, citrusy, rybíz nebo brusinky. Díky nim budou kůže pružné a nebudou praskat.
Na 4 až 5 hrnků ovoce lze přidat ještě 1 až 2 lžíce medu nebo čekankového či datlového sirupu. Máte-li ovoce s hutnější dužinou, jako například jablka či hrušky, můžete ho ještě před sušením krátce povařit, případně ho smíchat s vodnatějšími druhy, jako jsou například bobuloviny či vodní meloun. A samozřejmě přidat libovolné dochucení. Jaké?
Ovoce spolu s případným dochucením rozmixujte na hladké pyré.
Pyré nalijte na pečicí papír, stěrkou rozetřete, aby byla hmota rovnoměrná a vrstva tlustá maximálně půl centimetru (ideálně 3 až 4 mm). Pečte na maximálně 80 °C po dobu cca 3 hodin. Délka pečení závisí na hustotě ovocné směsi, průběžně ji kontrolujte. Hotová může být na povrchu stále mírně lepkavá, musí se ale dát dobře rolovat, netrhat se a neztrácet tvar.
Vitamínový dětský nápoj typu Kubík nemusíte kupovat v obchodě, hravě si jej vyrobíte také doma. Tato vitamínová bomba skvěle chutná, doplní pitný režim a obsahuje řadu tělu prospěšných látek, navíc vyjde výrazně levněji než její kupovaná verze.
Pyré nalijte na speciální silikonové pláty, případně klasické mřížky vystelte jednou až dvěma vrstvami pečicího papíru. Stěrkou uhlaďte do tenčí vrstvy vysoké max. 0,5 cm. Sušte při 40 až 45 °C po dobu minimálně 10–12 hodin. Stejně jako u pečení v troubě průběžně kontrolujte.
Hotovou placku poté nechte trochu vychladnout. Ještě teplou překrájejte na dílky a ty zarolujte. Případně ji zamotejte celou a nakrájejte na několik menších šneků.
Ovocné kůže oceníte pro sebe i své děti jako zdravější svačinu plnou energie a vlákniny do školy, práce, na cesty i výlety. Navíc se hodí jako netradiční pohoštění a originální jedlý dárek. Ruličky převažte ozdobnými provázky či stuhami a zabalte do pěkné krabičky nebo sáčku.
Využijete je rovněž pro zdobení dezertů, dortů, snídaňových kaší i slaných či sladkých předkrmů. Nahradit jimi můžete „obyčejné“ sušené ovoce. A to i v ovocných nebo zeleninových salátech, například těch s ořechy a kozím sýrem, nebo v přílohách k vyzrálým a plísňovým sýrům.
Zdroj: Spektrumzdravi.cz, Tchiboblog.cz, Kupi.cz