Ochutnejte polévku, ideální do letních dnů. Recept na thajskou Tom Yum

Thajská polévka Tom Yum Le Minh Trang / Shutterstock.com

Máte rádi asijské polévky s výraznými chutěmi? Pak musíte vyzkoušet i oblíbenou thajskou s názvem Tom Yum. Je plná výborných krevet, citrusů, zeleniny a bylinek a v létě zasytí i jako hlavní chod. Do horkých dnů je navíc jako stvořená. Příjemně nakyslá chuť je osvěžující, chilli papričky zase podporují pocení, a tím vyvolávají ochlazování těla. Máme pro vás podrobný recept i pár tipů pro snadnější či zajímavější přípravu.

Přečtěte si také

Padělky značkových produktů: Atraktivní alternativa, nebo past na spotřebitele?

Kde se vzala polévka Tom Yum

Proslulá polévka Tom Yum pochází z Thajska, kde se podává jako tradiční pokrm s tak dlouhou historií, že je těžké vystopovat, kdy a jak přesně vznikl. V Thajsku se začala tato unikátní polévka připravovat nejspíš jako vývar ze sladkovodních krevet, kterých v tamních vodách bylo dostatek. Pro vyvážení rybí chuti vývaru se přidávaly výrazné bylinky – zejména limetkové listy, galgán a citronová tráva. S postupem času se recept dále vyvíjel a přidávaly se další přísady, jako třeba rajčata, chilli, houby nebo kokosové mléko pro krémovou verzi. My se nyní podíváme na přípravu typické verze Tom Yum polévky, která vás okouzlí svou komplexní a bohatou chutí – tak směle do toho!

Recept na polévku Tom Yum s krevetami

Budete potřebovat:

  • 12 až 14 středních krevet (ideálně neloupané – krunýře a hlavičky použijete na vývar)
  • 1,5 litru kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 100 ml šťávy z čerstvé limetky
  • 3 kusy rajčat (keříková, soudková)
  • 4 šalotky (nebo menší cibule)
  • 200 g žampionů (portobello)
  • 2 lžičky chilli pasty
  • 1 lžíci arašídového oleje
  • 3 svazky jarní cibulky
  • 4 stonky citronové trávy
  • 2 chilli papričky thajské (tenčí červené, středně velké)
  • 2 lístky limetky
Thajská polévka Tom Yum tunanon thanyakornsadit / Shutterstock.com

Příprava surovin:

  • Krevety očistěte – odtrhněte hlavičky, vyloupněte je z krunýře a vyjměte černé střívko ze hřbetu. Očištěné krevety poté podélně nařízněte a otevřete (jako knihu), odpad si dejte stranou.
  • Jarní cibulku nakrájejte na 3cm kousky, šalotku najemno, koriandr nahrubo, citronovou trávu na 5cm kousky, houby na plátky, chilli papričky nadrobno (pokud nechcete polévku tak pálivou, pak je zbavte semen).
  • Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte, vyjměte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky.
Asijská polévka s kokosovým mlékem, hlívou a krevetkami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Asijská polévka s kokosovým mlékem, hlívou a krevetkami

Milujete asijskou kuchyni, ale bojíte se, že si nezvládnete doma připravit krevetovou polévku podle receptu? Je to překvapivě snadné! Tato asijská specialita voní exotikou – zázvorem, kokosovým mlékem a krevetkami. Je to jeden z receptů, ve kterém si můžete vyzkoušet speciální japonské udon nudle nebo hlívu ústřičnou (zapojit však lze i shiitake houby, žampiony či václavky).

Asijská polévka s kokosovým mlékem, hlívou a krevetkami
Smažené jarní závitky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Smažené jarní závitky

Pro jarní závitky už nemusíte běžet do asijského bistra. Hravě si je vyrobíte i doma. Stačí mít po ruce všechny suroviny. Balení závitků se vůbec nemusíte bát – s rýžovým papírem se snadno pracuje. Přejeme pěkně křupavou dobrou chuť!

Smažené jarní závitky

Postup:

  1. V hrnci rozpalte olej, vsypte hlavičky a krunýře krevet, šalotku a koriandr a opékejte je, až krunýře zrudnou. Přidejte chilli pastu a vývar a zlehka vařte 10 minut.
  2. Sceďte a ve vypláchnutém hrnci (nebo novém) čistý vývar opět zahřejte, přidejte citronovou trávu, limetové listy, jarní cibulku, houby, rajčata, chilli papričky a rybí omáčku a zlehka vařte přibližně 5 minut.
  3. Na závěr přidejte krevety, vlijte limetovou šťávu a zlehka vařte 2–3 minuty. Ochutnejte a podle chuti přidejte rybí omáčku, kyselou šťávu, sůl, chilli pastu apod.
  4. Podávejte s čerstvými bylinkami (koriandrem, petrželí, perilou).
Žena drží polévku Tom Yum siamionau pavel / Shutterstock.com

Jak polévku a její přípravu vylepšit?

V první řadě si můžete práci usnadnit s pomocí hotové pasty Tom Yum, kterou seženete třeba ve velkoobchodech, orientálních potravinách apod. Obsahuje mimo jiné všechny klíčové exotické suroviny, které může být obtížné sehnat: citronovou trávu, lístky limetky, arašídový či sójový olej, nebo chilli pastu.

  • Tip: Při použití pasty Tom Yum je recept snazší – na oleji osmahněte cibuli, přidejte pastu (dle doporučovaného dávkování na obalu), poté žampiony, zalijte vývarem, dochuťte rybí omáčkou a šťávou z limetky. Nakonec přidejte pokrájená rajčata, vařené krevety, a ještě asi minutu nechte vše společně provařit.

Nic se ovšem nestane, pokud nakonec některou z ingrediencí mít nebudete. Hlavní je vyváženost pálivé a kyselé chuti. Čerstvé chilli papričky koupíte ve většině supermarketů a hypermarketů (hledejte je v úseku zeleniny nebo v blízkých chladících boxech, ve kterých obvykle bývají houby nebo balené saláty) – hodí se středně velké špičaté, tenké a červené. Krevety také můžete vyměnit za kuřecí maso, případně zkusit variantu s tofu. A pro zjemnění můžete přidat kokosové mléko.

Zdroje: Prima FRESH, Bite Unite, The Spruce Eats