Fast food dobroty v letní verzi: Zkuste tacos nebo cheeseburger jinak a buďte za hvězdu grilovačky

Mladá žena drží v jedné ruce salát a ve druhé burger ViDI Studio / Shutterstock.com

Milujete grilované klasiky, jako jsou cheeseburgery, kuřecí křidélka nebo třeba mexické tacos? A co takhle je vyzkoušet v trochu kreativnější (a odlehčenější) variantě? Jednoduše je rozeberte a přetvořte v saláty! Díky tomu můžete přidat o něco více zeleniny nebo bílkovin, naopak ubrat na pečivu a tuku. A budete za hvězdu každé grilovačky. Máme pro vás recepty na 3 saláty inspirované fastfoodovými favority.

Přečtěte si také

Acidofilní mléko, kefír a podmáslí: Jaký je mezi nimi rozdíl a který produkt upřednostnit?

Cheeseburger salát s čedarovou omáčkou

  1. Mleté hovězí (počítejte 150–⁠200 g na porci) ochucené solí, pepřem a bylinkami připravte buď jako menší kuličky, nebo ponechte v „sypké“ formě a opečte na pánvi, grilu nebo v troubě.
  2. Do větší misky naaranžujte podle chuti trhaný ledový salát, nakrájená rajčata, cibuli (může být i karamelizovaná či osmažená), nakládané okurky nebo krájená kolečka pálivých papriček jalapeňos, případně opečenou slaninu. Na to pokládejte hotové maso, které získá ještě více chuti posypané sezamovými semínky.
  3. Vše zalijte čedarovou omáčkou. Tu připravíte tak, že v rendlíku smícháte 1 lžíci másla s 1 lžící hladké mouky a vzniklou jíšku zalijete za stálého míchání 125 ml mléka, poté přidáte 150 g strouhaného čedaru, osolíte, opepříte a vaříte do zhoustnutí.
  4. Případně lze namísto omáčky použít strouhaný sýr.
  5. Jako přílohu můžete navíc podávat opečené housky či briošky, případně do salátu přisypat krutony.
Salát inspirovaným cheeseburgerem DronG / Shutterstock.com

Kuřecí buffalo salát s omáčkou z modrého sýra

  1. Tradičně recept vychází z marinovaných a grilovaných kuřecích křidýlek, aby se vám ovšem salátová podoba snadno a pohodlně jedla, můžete raději vsadit na grilovaná kuřecí prsa (počítejte 1 menší nebo 1/2 většího na porci).
  2. Nejprve si připravte marinádu na maso: Smíchejte olivový olej s pálivou chilli omáčkou (1:1) a se špetkou sušeného česneku, mleté papriky, soli a pepře. Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky, obalte v hladké mouce, následně v kořeněné marinádě a nechte chvíli odpočinout. Poté opečte na pánvi nebo grilu.
  3. Do hlubokého talíře nebo mísy dejte zeleninu nakrájenou na nudličky: Římský salát, řapíkatý celer, mrkev, jarní cibulku, salátovou okurku.
  4. Připravte si dresink: Na 1 až 2 porce smíchejte 35 ml bílého jogurtu s 35 ml podmáslí a 1 lžící majonézy, vše společně promíchejte a dochuťte lžičkou octa, špetkou cukru, soli a pepře a 20 g najemno nastrouhaného modrého sýra.
  5. Zeleninu smíchejte s dresinkem a posypte hotovými kuřecími kousky. Můžete podávat s čerstvou bagetkou.
Česnekový dresink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Česnekový dresink

Česnekový dresink vykouzlíte během chvilky a dochutíte jím řadu jídel. Je vhodný ke grilovanému masu, grilované nebo čerstvé zelenině, k zeleninovému salátu nebo například jako náplň do tortill.

Česnekový dresink
Kuřecí křidélka na grilu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí křidélka na grilu

Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.

Kuřecí křidélka na grilu

Tacos salát

  1. Na pánvi nebo v troubě opečte osolené a opepřené mleté hovězí (cca 150–⁠200 g na porci). Poté přidejte nakrájená rajčata, červené fazole, trochu vody či hovězího vývaru na podlití a směs koření na taco (obsahující např. chilli, kmín, mletou papriku, česnek, sušenou cibuli, oregano) a směs povařte.
  2. Do mísy postupně dejte listy římského salátu, nakrájená rajčata, červenou cibuli a čerstvé avokádo nebo guacamole (rozmačkané avokádo s najemno nasekanou šalotkou, rajčaty, chilli, limetovou šťávou, koriandrem, solí, pepřem a římským kmínem) a hrst trojúhelníkových tortilla chipsů.
  3. Na závěr přidejte masovou směs, zakápněte citronovou nebo limetkovou šťávou a podávejte posypané strouhaným čedarem, případně přelité sýrovou omáčkou nebo rajčatovou salsou.

Zdroje: Kupi