Jak vybrat plážové vybavení pro perfektní dovolenou?

Žlutá taška na pláži, vedle ní modrý kyblíček na písek s lopatkou a červená osuška. Ivonne Wierink / Shutterstock.com

Trávíte letošní dovolenou odpočinkem u vody? Pak se vám jistě budou hodit tipy na praktické a zároveň stylové plážové vybavení. Poradíme, jak vybrat tašku nebo slunečník a na co dalšího nezapomenout, abyste měli i na mořském břehu dokonalé pohodlí.

Přečtěte si také

Top 5 tekutin, které v létě hydratují líp než voda. Minimálně jedna hodně překvapí

Plážové tašky i batohy

Pro začátek byste se měli zamyslet nad tím, jestli vám vyhovuje proutěná plážová taška, nebo to vezmete spíš sportovně a budete k vodě vyrážet s batohem. Hodně záleží i na tom, jak daleko to budete mít na pláž. Delší cesty se určitě lépe absolvují s batohem, ale pokud jste ubytováni v hotelu přímo na pláži, taška bude bohatě stačit. Stačí, když se vám do ní vejdou všechny drobnosti, ručník si nejspíš budete půjčovat na hotelové pláži nebo ho těch pár minut unesete v ruce.

Pohled zezadu na ženu v klobouku a s knihou ležící na lehátku u moře. Creative Family / Shutterstock.com

Jen na dece nebo rovnou na lehátku?

Někomu stačí deka nebo ručník, někdo potřebuje navíc ještě lehátko, případně skládací židli. Na veřejnou pláž bude nejspíš nutné vzít si toto vybavení s sebou stejně jako slunečník. Na mnoha místech sice vše potřebné půjčují, ale ceny za den se pohybují ve stovkách korun. Jestli tedy máte dovolenou minimálně týden, vyplatí se vám dovézt si všechno vlastní. U lehátek sledujte především materiál, ergonomii provedení, možnost nastavení polohy a celkovou kvalitu .

Místo ručníku pak doporučujeme velkou osušku, do které se po koupání příjemně zabalíte. Skvělou vychytávkou na písečné pláže je ale i podložka vyrobená z textilu a gumy nebo z rákosu. Písek z ní totiž snadno vyklepete a deka nebo ručník zůstanou čisté. A hodit se budou i kolíky, díky kterým vám ručníky ani deky neulétnou. Stejně jako ostatní vybavení je seženete v prodejnách se sportovními a outdoorovými potřebami nebo stejně zaměřených e-shopech.

Mechanická i kosmetická ochrana před sluncem

Nejspolehlivěji vás před sluníčkem skryje slunečník nebo stanový přístřešek. V obou případech budou k vodě stačit menší varianty, které snadno přenesete a sestavíte během pár minut. V případě slunečníku to odpovídá průměru okolo 150 centimetrů čtverečních. Pokud jde o materiály, výrazně lehčí je plastová konstrukce, ale ocel zase mnohem déle vydrží. A z hlediska designu jsou teď oblíbené především neutrální tóny nebo retro pruhy.

Ani ve stínu byste ale neměli podcenit ochranu před UV zářením, kterou zajistí kvalitní sluneční brýle a slamák nebo kšiltovka. A vedle toho myslete i na kosmetické přípravky s dostatečně vysokým ochranným faktorem. U moře budete potřebovat alespoň SPF 50, případně i 50+.

Dvě mladé ženy na pláži ve volném plážovém oblečení. Maria Markevich / Shutterstock.com

Plážová móda

Topy s odhalenými rameny vypadají skvěle, ale na pláž si nezapomeňte přibalit pareo nebo lehkou košili. Případně oblečte volnou tuniku nebo šaty s krátkým rukávem, zkrátka takové outfity, které zakryjí ramena a nejlépe i výstřih, tedy partie nejnáchylnější k působení slunečního záření. Pantofle určitě volte bez podpatku, ale nemusí to být jen plastové žabky nebo vyloženě sportovní modely. Klidně se podívejte po elegantnějších variantách s metalickými detaily, štrasovými aplikacemi apod.

Kdo si hraje, nezlobí

Pokud cestujete s dětmi, nezapomeňte na nafukovací míč, lopatky a bábovičky na písek nebo dětský podběrák, se kterými můžou ve vodě lovit poklady. A pro malé i velké se budou hodit sety na frisbee, badminton nebo plážový volejbal. Tipy ale máme i pro ty, kdo si chtějí spíš užívat relaxu ve dvou – doporučujeme vám třeba nafukovací lehátka nebo kruhové držáky na drinky.

Dva lidé sedí na osuškách pod žlutým slunečníkem na pláží. Decathlon

Na co dalšího nezapomenout?

O krému s ochranným faktorem už jsme se zmiňovali, ale myslete i na další důležitou kosmetiku, jako je balzám na rty s SPF nebo ochranný sprej na vlasy. Pak se vám budou hodit náhradní plavky nebo spodní prádlo a vlasové doplňky, zejména kvalitní gumička a skřipec. A nakonec do tašky přibalte alespoň malou láhev s vodou, případně i větší, pokud není na pláži žádné občerstvení. Pak už stačí jen kvalitní čtení a sluchátka a můžete vyrazit za odpočinkem.

Zdroje: Levnocestovani.cz, Recenzer, Cestovinky.cz, Kupi