Lžička rybího tuku byla dříve strašákem všech dětí. I v dnešní době trpí naše vnitrozemská populace na jeho nedostatek a je proto důležité jej přijímat nejen přirozeně z potravy, ale i formou doplňků stravy. Obsažené omega-3 nenasycené mastné kyseliny totiž mají celou řadu příznivých účinků a na náš organismus i krásu mají doslova zázračné účinky. A byla by škoda se o ně ochudit. V jakých formách ideálně rybí tuk zařadit do jídelníčku?
Jak pomáhá rybí tuk?
Ačkoliv rybí tuk obsahuje spoustu cenných látek, ve středu pozornosti jsou především už zmíněné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, konkrétně dvě z nich: kyselina eikosapenteová (EPA) a kyselina dokosahesanová (DHA). Patří do skupiny tzv. esenciálních, což znamená, že si je naše tělo nedokáže samo vytvářet, a proto jsme zcela závislí na jejich příjmu ze stravy. Nejbohatší jsou na tyto kyseliny mořské ryby, i mezi nimi jsou ovšem značné rozdíly.
Tatarák z tuňáka a avokáda
Tatarák z tuňáka a avokáda je dalším zajímavým předkrmem. Vyzkoušejte tento velmi jednoduchý a vynikající recept a překvapte své blízké. Tatarák podávejte ideálně s opečeným toustovým chlebem.
Tatarák z tuňáka a avokáda
Které ryby (a v jaké úpravě) jich na 100 g váhy obsahují nejvíce?
- Sleď čerstvý: 2,04 EPA; 0,68 DHA
- Tuňák čerstvý: 0,63 g EPA; 1,7 g DHA
- (pro srovnání – tuňák v oleji v konzervě: jen 0,03 g EPA; 0,1 g DHA)
- Losos čerstvý: 0,75 g EPA; 1,84 g DHA
- Makrela čerstvá: 0,65 g EPA; 1,1 g DHA
- (pro srovnání – makrela uzená: 1,02 EPA; 1,9 DHA)
- Sardinky v oleji: 1,2 EPA, 2,24 DHA
V nižších dávkách najdeme omega-3 i v dalších druzích ryb, dále v ořeších a semínkách, vejcích nebo avokádu.
Tatjana Baibakova / Shutterstock.com
Účinky rybího oleje
- Podporuje zdraví kardiovaskulárního sytému, snižuje výskyt srdečních chorob.
- Působí jako prevence proti rakovině nebo infarktu.
- Snižuje hladinu cholesterolu (špatného LDL) a krevního tlaku.
- Má příznivý vliv na zmírňování stresu a únavy, podporuje psychickou pohodu.
- Zajišťuje správné fungování nervové soustavy a kognitivních funkcí (zlepšuje paměť, koncentraci).
- U malých dětí je důležitý pro správný vývoj mozku.
- Má příznivý vliv na ženy v období těhotenství, kojení i menopauzy.
- Zlepšuje stav kostí, zubů, vlasů i kůže (také díky vysokému obsahu vitamínu D).
- Přispívá ke zjemnění pokožky a léčbě tzv. keratózy pilaris neboli nemoci kuřecí kůže (především olej z tresčích jater).
- Podporuje hubnutí a efektivnější spalování (při fyzické aktivitě pomáhá tělu lépe využít energii z tuků).
- Napomáhá regeneraci svalů i buněk.
Galina Zhigalova / Shutterstock.com
Nedostatek ryb ve stravě zachrání doplňky stravy
Podle světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli týdně sníst alespoň dvě porce mořských ryb (viz výše). Vzhledem k jejich vysoké ceně ale na talířích v Česku mnohdy chybí úplně. Proto je dobré spolehnout se na výživové suplemety.
Rybí tuk se nejčastěji užívá ve formě zlatavých želatinových tobolek, které na rozdíl od tekutého oleje nemají žádnou pachuť ani zápach a stačí je každý den během jídla nebo po něm zapít. Denně se doporučuje přijmout zhruba 250 až 2000 mg, proto při výběru sledujte obsah rybího tuku v doporučené denní dávce. Při nákupu větších a výhodnějších balení vás měsíční porce tobolek vyjde v přepočtu zhruba na 100 korun.
- Tip: Víte, že na Kupi.cz najdete i databázi doplňků stravy, které vyhledáte pod heslem rybí tuk či rybí olej? Můžete si je přidat do oblíbených položek a hlídat, zda se některé neobjeví v akci.
Zdroj: Stobklub.cz, VItalia.cz, Prozeny.cz