2. července si lidé po celém světě připomínají Mezinárodní den proti zapomínání a upozorňují na vhodnou prevenci, která zahrnuje nejen trénování paměti, ale také její výživu pomocí těch správných látek, antioxidantů a vitamínů. Víte, které to jsou a pomocí jakých potravin je zařadit do svého pravidelného jídelníčku?
Ať už vás trápí vynechávající paměť v poslední době, nebo se chcete preventivně na stáří vyhnout zhoršení kognitivních funkcí, zaměřte se na potraviny bohaté zejména na zdravé tuky a omega 3, dále vitamín D a vitamíny skupiny B, fialové antioxidanty či minerály jako hořčík. Proč jsou tak důležité?
Zdrojem jsou zejména zdravé tuky (hojně obsažené v mase mořských ryb, v ořeších a semínkách nebo avokádu) a jejich nedostatek se mimo jiné spojuje s výskytem poruch učení a zhoršenými kognitivními funkcemi. Omega 3 mastné kyseliny je pro správný vývoj nervové soustavy důležité přijímat už od dětství (ať už přirozeně ze stravy, nebo formou rybího oleje). Nejvíce ovlivňují tzv. pracovní paměť, která má vliv na rychlejší vstřebávání informací a jejich dlouhodobé udržení, jsou rovněž klíčové pro tvorbu mozkových a nervových buněk.
Tyto antioxidanty ze skupiny flavonoidů jsou rostlinnými barvivy, která najdeme především v modrém, fialovém a červeném čerstvém ovoci a zelenině (u té se ovšem vlivem tepelné úpravy množství značně snižuje). Antokyany mají prokazatelně dobrý vliv na zmírňování oxidačního stresu buněk a jejich stárnutí, podporují jejich obnovu a tím také působí proti zapomínání, zlepšují paměť i mentální výkony. Každodenní pojídání borůvek, ostružin nebo syrové červené řepy se doporučuje zejména starším lidem jako prevence proti ztrátě paměti.
Z dlouhodobého hlediska přispívá pravidelný příjem „béček“ k posílení nervové soustavy a kognitivních výkonů mozku, a to zejména co se soustředění, mentální vitality nebo paměti u starších osob týče. Uvádí se rovněž, že kyselina listová snižuje v krvi hladinu tzv. homocysteinu, který může poškozovat cévy, a tím zapříčiňovat zhoršující se paměť.
Podobně jako omega 3 hraje jeho pravidelný přísun důležitou roli v prevenci proti řadě závažných onemocnění jako je demence či Alzheimerova choroba. Jeho nedostatek často souvisí se zhoršeným psychickým stavem, se zapomínáním i velkou únavou.
V našem těle je hořčík mimo jiné zásadní pro správnou činnost nervové soustavy, zlepšuje paměť a myšlení, stejně tak pomáhá při zmírnění příznaků únavy, která značně ovlivňuje schopnost přijímat a uchovávat informace. Z minerálů je rovněž důležitý draslík a zinek.
Z přírodních látek se zaměřte na produkty obsahující zejména ginko bilobu, guaranu, ženšen a lecitin. Pro správnou činnost nervové soustavy můžete formou tablet a kapslí doplňovat rovněž hořčík, draslík, kyselinu listovou nebo vitamín B12 a B6 – tyto látky bývají často obsaženy v kombinovaných přípravcích pro podporu paměti a kognitivních funkcí.
V lékárnách jsou k dostání také volně prodejné léky na zlepšení paměti (tzv. nootropika), mezi které patří například výrobky Piracetam, Pirabene, Geratam, Acutil či BrainActive. Často se doporučují či předepisují i pro podporu při učení nebo zvládání přípravy na těžké zkoušky. I přes jejich neomezenou dostupnost se ovšem doporučuje užívání vždy konzultovat s lékařem.
Zdroj: Mojezdravi.cz, Lekarna.cz, Jimejinak.cz