Hledáte nové nápady na zajímavé chuťovky? Pak můžete vyzkoušet nedávný trend sociálních sítí: Máslové prkénko neboli „butter board“. Je zajímavou obdobou jednohubek s pomazánkou a dá se dochutit na stovky způsobů. Inspirujte se našimi tipy na jeho přípravu včetně několika chuťových kombinací pro slané i sladké varianty.
Máslo na prkénku. Poměrně jednoduchý koncept vyvolal na internetu po celém světě velké pozdvižení. Zatímco u mnohých lidí se nesetkal s nadšením ani pochopením, jiní jej naopak považují za revoluční způsob servírování a konzumování pohoštění pro oslavy, svatby, rodinná a přátelská posezení, rande nebo večerní sledování televize.
My konečný verdikt necháme na vás, pokud vás ovšem nevšední alternativa pečiva namazaného máslem zaujala a chcete ji vyzkoušet, máme pro vás postup i recepty.
Vše je velmi jednoduché. Stačí vzít čisté dřevěné prkénko a to pomocí lžíce nebo nože po celé jeho ploše pokrýt vyššími vrstvami pravého másla. Pokud si chcete opravdu pochutnat, pak volte co nejkvalitnější, ideálně farmářské či selské. Ochucené či neochucené máslo se podává buďto změklé nebo vyšlehané, které je pak nadýchanější a krémovější.
Pro slané varianty se nejčastěji používají různá domácí ochucená, bylinková, česneková či kořeněná, pro sladké zase vyšlehaná s cukrem, medem a kořením (skořicí, vanilkou apod.) nebo másla ořechová.
Hosté si poté sami máslo nabírají nebo natírají na přiložené pečivo či krekry a k tomu přikusují oblohu: Čerstvou či nakládanou zeleninu, olivy, uzeniny a sýry. U sladkých variant zase čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, granolu či sušenky. V každém případě pamatujte na komplexnost chutí a sladké či slané ingredience kombinujte s kyselými nebo pikantními.
Pizza šneky z listového těsta jsou rychlá chuťovka, kterou vykouzlíte během chvilky. Jsou ideální na oslavy, během posezení s přáteli nebo na silvestrovkou párty. Naplnit je můžete čímkoli, co máte rádi, klasickou kombinací je pak rajčatový základ, šunka a sýr.
Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.
Jednoduchá sýrová roláda je vděčným občerstvením pro jakoukoliv návštěvu. Tato retro slaná roláda je rychlá a můžete ji naplnit čímkoliv. I tím, co vám zbylo v lednici. Náplní do rolád je celá řada. Bude záležet jen na vaší chuti. My vybrali klasiku v podobě vajíčkové náplně z pomazánkového másla a majonézy.
Zdroj: Chicaandjo, LamaFoodBlog