Máte chuť na domácí zmrzlinu v kornoutcích? Nechte se inspirovat těmito jednoduchými recepty na výrobu kornoutků z oplatek. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete recept s bílky a vanilkovou esencí, nebo variantu s vejci a rumem, zaručujeme vám chutné a křehké kornoutky, které skvěle doplní váš oblíbený zmrzlinový pohár. Pojďte objevit radost domácího pečení a připravte si vlastní oplatkové kornoutky plné lahodné zmrzliny.
Vidličkou smíchejte bílky s cukrem, vanilkovou esencí a solí, pouze míchejte, nešlehejte.
Postupně vmíchejte mouku do směsi a poté přidejte rozpuštěné máslo. Těsto by mělo být polotuhé.
Rozpalte vaflovač na kornoutky. Jako náhrada se dá použít i kontaktní gril nebo palačinková pánev (vše ideálně vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem). Jakmile je přístroj dostatečně horký, na střed plotýnky vlijte asi lžíci těsta a rychle přiklopte.
Vafle je upečená, když má zlatavou až hnědou barvu. Sundejte ji z přístroje a okamžitě ji zatočte pomocí kopyta na kornoutky, které se dá koupit v domácích potřebách. Držte jej v této poloze pár vteřin, aby si udržela tvar. TIP: Pokud nemáte doma cukrářské kopyto, stačí, když si svinete do kužele tvrdý papír nebo karton a slepíte lepidlem či secvaknete sponkovačkou.
Poté nechte kornoutky vychladnout a ztuhnout ve vysoké sklenici.
goir / Shutterstock.com
1/6
Kornoutky můžete vytvarovat také o sklenici a stačí pak místo špičky kornout zahnout o dno tak, aby vám v podstatě vznikl tvar, který bude sklenici kopírovat. Výhodou těchto kornoutků nebo chcete-li skleniček je, že samostatně stojí a lépe se tak servírují.
Dalším tipem, jak domácí kornout na zmrzlinu vylepšit, je namočit okraje do roztopené čokolády a obalit v lentilkách, cukrářských kuličkách nebo jiných cukrovinkách.
Smetanová zmrzlina ze slaného karamelu je ideální pochoutkou v horkých letních dnech. Určitě vám zachutná kombinace karamelu a soli. Vyzkoušejte si ji vyrobit a uvidíte, že si ji přichystáte i příště.
Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.
Oddělte žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuha.
V jiné míse vyšlehejte žloutky, horkou vodu a cukr do pěny.
Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně je vmíchejte do žloutkové pěny. Přidejte také rum. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh a rozdrcené tablety černého uhlí na jemný prach.