Víte, která zářivá rostlina se otáčí za sluncem? Slunečnice se nepěstují jen pro výrobu oleje, ale také pro svá semínka, která jsou sama o sobě velmi lahodná. Mnozí je pouze sypají ptákům do krmítka, zatímco jiní je s chutí konzumují. V minulosti jsme si na nich mohli pochutnat především tehdy, když jsme si u pole utrhli slunečnici, dnes jsou stále častěji v regálech obchodů, ať už vyloupaná, nevyloupaná nebo ochucená. Zjistěte, jaké přínosy pro vás může mít jejich konzumace.
Existují různé odrůdy slunečnic. Některé se pěstují pro olej a obvykle je poznáte podle černé barvy, jiné pro přímou konzumaci a jsou typické svými bílými pruhy. Zajímavé je také to, že slunečnice mohou dorůst až do výšky kolem 3–4 metrů.
Za příznivých podmínek má květ průměr kolem 30 centimetrů a obsahuje přibližně 2 000 semínek. Sklízí se tehdy, když květ začne vadnout a hnědnout. Jelikož slupka není jedlá, pro konzumaci je potřeba semínka vždy vyloupnout. Čerstvě vyloupnuté semínko má bílou barvu a je typické oříškovou chutí.
Pokud chcete čerstvé semínko, je třeba si ho vyloupnout z květu slunečnice. Když se sklízí, tak se vysuší. Můžete si koupit vyloupaná i nevyloupaná semínka. K dispozici jsou v mnoha podobách, jako jsou vyloupaná semínka bez úpravy, ale také pražená, solená, namočená v čokoládě nebo ochucená různými způsoby.
Nejpopulárnější je konzumace samotných semínek, v mnoha zemích lze na ulici koupit čerstvě upražená semínka, zejména v Asii. Přidávají se ale také do různých receptů, do salátů, do jogurtů, cereálií i do oříškových směsí. S oblibou se přidávají do pečiva, ať už do těsta, nebo jako ozdoba. Setkat se můžete také se slunečnicovým máslem. Mimořádně zdravá jsou naklíčená semínka slunečnice (microgreens), která jsou také velmi chutná a vyhledávaná hlavně příznivci zdravého životního stylu.
Kupte se slevou Směs ořechů Alesto.
Slunečnicová semínka jsou bohatá na bílkoviny, kalorie a vlákninu. Je zde také velké množství tuků, ale jsou převážně polynenasycené nebo mononenasycené. Najdeme v nich řadu vitamínů, jako je thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantotenová, folát, cholin, vitamín B6, vitamín C a vitamín E. V hojném množství obsahují důležité minerály, především vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík a zinek. Při konzumaci také poskytují rostlinné sloučeniny, jako jsou flavonoidy a fenolové kyseliny, které jsou silnými antioxidanty.
Denně byste neměli konzumovat více než 30 gramů denně, což odpovídá zhruba plné dlani nebo malému šálku. I když jsou velmi zdravá, vzhledem k množství kalorií je vhodné doporučené množství nepřekračovat. Nadměrná konzumace může způsobit rychlé nabírání na váze.
Pokud je konzumujete poprvé, začněte malým množstvím, abyste zjistili, jestli na ně nemáte alergii. Ta se může projevit svěděním kolem úst, vyrážkou, otoky nebo problémy s dýcháním. Pokud se semínek přejíte, může se objevit zácpa, bolest břicha nebo i zvracení.
Kupte se slevou Kaše Semix.