Závin s kysaným i červeným zelím 4x jinak: Klasika, která se neomrzí

Pikantní závin plněný kysaným zelím a uzeným masem na dřevěném prkénku Iuliia Kochenkova / Shutterstock.com

Lahodné a všestranné pochoutky pro každou příležitost. Záviny z listového těsta s kysaným zelím jsou oblíbenou klasikou, která potěší při svačině, večeři i nečekané návštěvě. Tato jednoduchá a chutná jídla nikdy neomrzí, zvláště když máte k dispozici různé varianty náplní. Nabízíme vám čtyři inspirativní recepty, které oživí váš kulinářský repertoár. Od tradiční verze s uzeným masem až po lehčí variantu s červeným zelím - objevte nové oblíbené kombinace pro sebe i své blízké. Jaká náplň se stane vaším favoritem?

Přečtěte si také

Zapomenuté sladkosti ze socíku: Co jsme mlsali? Dnes už Šárku, Libuši či Rusalku zná jen málokdo

Slaný závin z listového těsta se zelím

Základem každého závinu je rozválené listové těsto, trocha mouky na pomoučnění linky a vajíčko na potření – dává se pod náplň, aby nepromáčela těsto a to se netrhalo či nepřipékalo, i nahoru, aby se závin krásně leskl a lépe na něm drželo sypání. V tomto případě nesmíme zapomenout také na kysané (případně hlávkové) zelí. Pak už jen záleží, na jakou kombinaci máte dneska chuť, nebo jaké suroviny máte zrovna doma po ruce.

  • Tip: Přidejte si na Kupi.cz listové těsto do oblíbených položek a už vám neunikne žádná akce. Až vás příště nečekaně zaskočí návštěva (nebo chuť na něco dobrého), bude se hodit už hotové rozválené listové těsto. Ve slevách se cenově většinou vejde do třiceti korun a kysané zelí privátních značek v akci dokonce můžete koupit i pod deset. Jednoduchá slaná dobrota na stůl vás díky tomu vyjde opravdu levně.

1. Závin s kysaným zelím a slaninou, uzeným nebo klobásou

Listové těsto poklaďte okapaným zelím a poté posypte plátky nebo na kousky pokrájenou slaninou či uzeným masem (můžete ještě před přípravou vyškvařit na pánvi pro intenzivnější chuť a křupavost, není to ovšem nutné). Jako poměr se většinou udává 100 g uzeniny na 250–300 g zelí.

Na závěr ještě náplň osolte, opepřete a dle chuti přidejte i trochu prolisovaného česneku. Zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte v předehřáté troubě na min. 180 ˚C dozlatova (cca 30–40 min)

Detailní záběr na ženské ruce rolující listové těsto Cryptographer / Shutterstock.com

2. Závin s červeným hlávkovým zelím

O něco jinou chuť dostanete, i když nahradíte v předchozím receptu bílé kysané zelí za fermentované červené. Můžete ale vyzkoušet i variantu se zelím hlávkovým. Stačí na oleji orestovat 1–2 cibule a poté přidat na tenké proužky nakrájené červené zelí (podle velikosti rozváleného těsta a hlávky by měla stačit cca její půlka). Zasypte trochou mouky, osolte, pro sladší chuť případně přidejte i špetku cukru a pozvolna duste do změknutí. Hotové nechte vychladnout.

Poté rozválené listové těsto potřete částí rozšlehaného vejce a rozprostřete na něj studené podušené zelí (můžete jako v receptu výše přidat slaninu či uzené, bez nich ale bude závin o kapku dietnější), zabalte, potřete vejcem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova při 180–200 ˚C. Hotový závin je výborný podávaný se svěží zakysanou smetanou vyšlehanou s křenem a bylinkami.

Dušené kysané zelí
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Dušené kysané zelí

Zdravé dušené kysané zelí patří neodmyslitelně k podzimnímu a zimního jídelníčku. Naše tělo umí prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a posílit naši imunitu.

Dušené kysané zelí
Nakládané zelí
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Nakládané zelí

Domácí nakládané zelí je velmi zdravé a vyrobit jej zvládne i úplný začátečník. Potřebujete jen hlávku zelí, sůl, kmín a dostatek zavařovacích sklenic. Odměnou vám bude potřebná dávka vitamínů i skvělá chuť zelí.

Nakládané zelí

3. Závin se zelím a mletým masem

Na 250 g listového těsta (cca 1 nohavici) si připravte 250 g mletého masa. To nejdříve orestujte na cibuli spolu se solí, pepřem, česnekem a kořením dle chuti (majoránkou, paprikou, chilli, kmínem apod.). Na závěr přidejte jedno rozšlehané vajíčko, případně i trochu strouhanky. Hotovou masovou směs nechte vychladnout. Poté ji rozprostřete do středu vyváleného těsta, zasypte okapaným kysaným zelím, zabalte, potřete vajíčkem a posypte kmínem, solí či sezamem a upečte dozlatova při 180–200 ˚C.

I tento závin můžete podávat s dipem ze zakysané smetany a bylinek, který krásně prosvěží chuť masa a zelí.

Chutný závin s mletým hovězím masem, cibulí a bylinkami Timolina / Shutterstock.com

4. Zelný závin s nivou a žampiony

Nejprve si orestujte na troše olivového oleje plátky žampionů, můžete přidat i majoránku, pepř, kmín nebo tymián. Až houby trochu vychladnou, poklaďte je do středu vyváleného těsta spolu s kysaným zelím a nivou (strouhanou či na plátky). Přidat můžete také slaninu nebo šunku. Zabalte, potřete vajíčkem a posypte sezamovými semínky a pečte jako v ostatních receptech dozlatova při 180–200 ˚C.

Zdroj: Kupi