Milujete rebarboru, nebo ji chcete konečně ochutnat? Právě teď v květnu máte jedinečnou příležitost, kyselé výhonky se totiž sezónně konzumují pouze zhruba do poloviny června. Mnoho lidí netuší, že je rebarbora výborná i naslano. Máme pro vás pár tipů, jak reveň neboli rebarboru kombinovat se slanými surovinami a jak ji zakomponovat do polévek, omáček i hlavních jídel.
Tradičně se rebarbora používá pro přípravu sladkých koláčů a buchet, kompotů, marmelád či sirupů. Také proto rozsekl v roce 1947 americky soud tehdejší dlouholetý spor verdiktem, že je rebarbora ovocem, i když z botanického hlediska se vlastně jedná o zeleninu. Její využití v polévkách, omáčkách, salátech i hlavních jídlech se proto, v kombinaci s ostatními druhy zeleniny, přímo nabízí.
Chuťově si dále velmi dobře rozumí s drůbežím či jehněčím masem, rybami a mořskými plody, s orientálním kořením, chilli nebo cibulí, stejně tak se zakysanou smetanou, kozím sýrem a fetou. A jak ji zakomponovat?
Snadnou, přesto netradiční přílohu během chvilky vykouzlíte, když na másle podusíte překrájené výhonky rebarbory. Pak je můžete dochutit podle vlastních preferencí. Svařená rebarbora spolu s jablky je výborná přimíchaná ke kuřecím játrům na cibuli, případně můžete čerstvou rebarboru, jablka a cibuli přidat do pekáčku ke kachně určené do trouby. Podušená rebarbora s červeným vínem a pepřem se zase skvěle hodí k jehněčímu masu nebo ke grilovanému či pečenému hovězímu (podávejte např. s bramborovou kaší nebo polentou).
Nakyslá chuť rebarbory krásně vynikne zejména v asijských polévkách, doporučujeme ji vyzkoušet např. v thajské Tom Yum, která se připravuje z kuřecího a krevetového vývaru a šalotky, a dále se dochucuje rajčaty, žampiony nebo shiitake, rybí omáčkou, citronovou trávou, zázvorem, koriandrem či kokosovým mlékem. Obdobně se ale hodí do jakýchkoliv svěžích rybích vývarů a polévek s mořskými plody.
Oblíbená je také rebarborová polévka se zakysanou smetanou a luštěninami. V hrnci stačí na cibuli orestovat kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), poté přidat pokrájenou rebarboru, přisypat čočku (cca 1 hrnek na 1,5–2 l tekutiny), osolit, opepřit a vše zalít asi dvěma litry zeleninového, kuřecího či hovězího vývaru a poté vařit do změknutí všech surovin. Polévka se podává s nasekanou zelenou petrželkou a kopečkem zakysané smetany.
Dezertů se nemusíte vzdávat ani ve slaných variantách. K jejich přípravě můžete použít listové těsto, kupované i domácí pro slané koláče nebo quiche, případně na plech vyválet z mouky, vody a oleje nekynutou placku na pizzu. Jako náplň potom můžete použít například kombinaci rebarbory, zakysané smetany, medu, tymiánu, vlašských ořechů, kozího sýru a jarní cibulky.
Máte-li rádi sladko-slané párování jídel, pak rozhodně stojí za vyzkoušení domácí rebarborová omáčka nebo čatní, které se po vzoru indické kuchyně hodí například ke grilovanému či pečenému masu a zelenině, luštěninovým pokrmům i k tvrdým sýrům, topinkám, chlebovým plackám nebo kari.
Stačí rozvařit rebarboru spolu s ovocem či zeleninou (jablka, cibule, česnek, chilli papričky, mrkev apod.), přidat trochu medu či třtinového cukru, osolit a opepřit, případně podlít trochou vody a vařit do zhoustnutí. Hotová omáčka je výborná i jako marináda pro nakládání kuřecího či hovězího masa na gril.
Rebarborový crumble je vynikající dezert, který je dokonalým spojením sladkokyselé rebarbory a úžasně křupavé drobenky. Jeho příprava je navíc neskutečně jednoduchá.
Vyzkoušejte tenhle rebarborový koláč, po kterém se doma zaručeně jen zapráší. Z rebarbory neboli reveně se v kuchyni využívají řapíky listů, z kterých se připravují moučníky, kompoty, zavařeniny nebo právě koláče, jako je třeba ten náš.
Zdroj: Kupi