V restauracích velmi dobře vědí, že když je pokrm doplněn bohatou oblohou, jídlo vypadá atraktivně a chutně. Obsah talíře hrající všemi barvami ale není důležitý jen kvůli chuti nebo vzhledu pokrmu, který za chvíli zmizí ve vašich útrobách. Jednotlivé barvy jídla mohou dokonale napovědět, jaké látky dané potraviny obsahují. Málokdo dokáže na první pohled poznat nutriční složení, a abychom vám to usnadnili, prozradíme, co vám mohou jednotlivé barvy sdělit.
Pokud jste si mysleli, že barva ovoce nebo zeleniny není důležitá, jste na omylu. Příroda tím dává zvířatům i lidem signály, podle kterých mohou poznat, jestli je pro ně daná plodina vhodná a co obsahuje. Rostliny obsahují různé pigmenty neboli fytonutrienty, které jim dodávají jejich barvu.
Různě zbarvené rostliny jsou spojeny s vyšší úrovní specifických živin a zdravotních přínosů. Pravidelná konzumace ovoce nebo zeleniny je mimořádně prospěšná, ale většina lidí tyto potraviny konzumuje náhodně. Když se zaměříte na konzumaci podle konkrétních barev, můžete tím zvýšit příjem živin, které vaše tělo aktuálně požaduje. Obsah vitamínů, minerálů i fytonutrientů se podle barvy liší.
Kupte se slevou Banány.
Níže si představíme výhody konzumace podle barev, obsah konkrétních živin a také nejčastější zástupce pro ovoce a zeleninu dané barvy.
Modrý až fialový odstín těchto druhů ovoce a zeleniny pochází z antokyanů. Tyto flavonoidy pomáhají chránit plody před UV zářením.
Výhody konzumace:
Živiny:
Ovoce: borůvky, ostružiny, fíky, rozinky, švestky, fialové hrozny.
Zelenina: fialové zelí, fialové brambory, lilek.
Červeně zbarvené ovoce a zelenina jsou darem přírody, který je v přírodě velmi nápadný a nabízí mnoho přínosů.
Výhody konzumace:
Živiny:
Ovoce: červená jablka, třešně, červené pomeranče, červené hrozny, brusinky, červený grapefruit, granátová jablka, červené hrušky, maliny, jahody.
Zelenina: červená řepa, ředkvičky, červená paprika, meloun, červená cibule, rajčata, rebarbora, červená čekanka.
Zelené ovoce a zelenina patří mezi nejběžněji se vyskytující.
Výhody konzumace:
Živiny:
Ovoce: zelené hrozny, kiwi, zelená jablka, avokádo, limetka.
Zelenina: špenát, brokolice, zelí, růžičková kapusta, okurky, hrášek, zelený pepř, cuketa, salát, zelené fazolky.
Zdraví prospěšné fytochemikálie v bílém ovoci a zelenině je činí jedinečnými. Navíc obsahují ve výrazném zastoupení vitamín C, který působí jako antioxidant.
Výhody konzumace:
Živiny:
Ovoce: bílé nektarinky, hrušky, banány, bílé broskve.
Zelenina: houby, cibule, brambory, tuřín, květák.
Kupte se slevou Pomeranče Albert.
Žluté a oranžové plody získávají svou barvu z karotenoidů zvaných lutein a zeaxanthin. Antioxidanty přítomné v tomto ovoci a zelenině mohou prospívat celkovému zdraví.
Výhody konzumace:
Živiny:
Ovoce: meruňky, pomeranče, broskve, mango, ananas, hrušky, papája, žlutá jablka, grapefruit.
Zelenina: dýně, mrkev, sladké brambory, kukuřice, žlutá rajčata.
Pokud chcete mít jistotu, že vaše tělo bude mít dostatek potřebných živin z běžné stravy, snažte se, aby byl váš jídelníček vždy co nejvíce pestrý a jedli jste pravidelně ovoce a zeleninu různých barev. Ať už si budete dělat saláty, ovocné talířky nebo třeba oblohu k hlavním jídlům, snažte se kombinovat jednotlivé barvy. Odměnou pro vás bude zajímavější chuť, lepší vzhled jídla a také zdravější tělo.