Do jarního jídelníčku nám vnáší svěží barevné tóny a pořádnou porci vitamínů, minerálů a antioxidantů. Často ale jako naschvál začnou hnědnout a hnít už druhý den po nákupu. Řeč je o různých balených salátech. Až je příště koupíte, zkuste dodržet 3 kroky, které jim prodlouží zelenost a svěžest.
Balené jednodruhové saláty a jejich různé mixy jsou oblíbeným způsobem, jak během pár minut připravit bohatou oblohu či základ pro vydatný salát.
Ať už jde o rukolu, polníček, špenát nebo třeba různé rodinné a párty směsi, italské, středozemní mixy či tzv. mesclun, což je označení pro mix baby salátů, tyto balené výrobky najdete dnes již v každém supermarketu (nejčastěji v chladicích boxech v úseku ovoce a zeleniny).
K jejich nevýhodám ovšem patří o něco vyšší cena a také riziko rychlé ztráty čerstvosti. Již na pultech mohou být v balení navlhlé či nahnilé lístky, které není snadné na první pohled odhalit (zvláště v případě barevných mixů nebo neprůhledných částí obalu). Aby pak doma neletěly za pár dnů do koše, vyzkoušejte následující triky.
Míchaná vajíčka se salátkem mohou být servírována na snídani, svačinu, ale i jako rychlá večeře. Vejce obsahují zdravé tuky a jsou zdrojem bílkovin. Díky salátku si dopřejete něco zeleného a olivový olej vám dodá zdravé tuky.
Ledový salát s krevetami a avokádem se hodí jak na svačinu tak i na večeři. Nejlépe si jej vychutnáte podávaný s opečenou bagetkou nebo toustem.
Ledový salát s dipem z modrého sýra je svěží a lehké jídlo, které budete mít hotové během chvilky. Křupavý salát v kombinaci s výraznou chutí modrého sýra vás zaručeně dostane a skvěle poslouží jako snadná a rychlá večeře.
1. Salát přebalte
Ihned po nákupu sáček či vaničku se salátem rozbalte, přeberte již nahnilé lístky a zbylé dejte do nového, čistého sáčku, určeného pro skladování jídla, případně do vhodné dózy na potraviny.
2. Přiložte papírovou utěrku
Aby vám v novém uzavřeném balení salát rychle nezačal plesnivět nebo hnít, přiložte „naplocho“ jeden až dva plátky kuchyňské utěrky. Ta bude pohlcovat přebytečnou vlhkost a udrží lístky svěží a křupavé. Každý den papírovou vložku vyměňte za novou, prodloužíte tím životnost salátu i o několik dní.
3. Pozor na to, kam zeleň v lednici položíte
Mějte také na mysli, že jsou saláty poměrně křehké a jsou velmi náchylné k otlakům. Vždy jim proto v lednici vymezte dostatek prostoru, aby je neutiskovala ostatní zelenina nebo jiné potraviny. V sáčku by měly jednotlivé lístky zůstávat načechrané, případně je přesuňte do již zmíněné pevné krabičky či vaničky.
A co takové římské, ledové nebo hlávkové saláty? Pomalu začíná jejich sezóna a v obchodech se objevují za akční ceny, jako třeba nyní v Kauflandu nebo Penny. Až si příště některý z nich přinesete domů, v lednici ho zabalte do vlhké utěrky. Nebo celou hlávku skladujte v ledničce postavenou ve sklenici či v misce se studenou vodou. Díky nepřetržité závlaze vám salát nezvadne a vydrží i týdny čerstvý. Vodu stačí vyměnit jednou za pár dní.
Zdroj: Kupi